Herman (KDU-ČSL): Silný příběh lidického faráře

09.06.2018 8:38

V neděli 10. 6. uplyne 76 let od vyvraždění a zničení obce Lidice. Byla to msta nacistů za atentát českých parašutistů na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Herman (KDU-ČSL): Silný příběh lidického faráře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Dne 10. června 1942 bylo v Lidicích povražděno 173 chlapců a mužů, nejstaršímu bylo 84, nejmladšímu 14 let. Všechny domy, včetně školy a kostela byly vypáleny. 16. června bylo na střelnici v Praze – Kobylisích popraveno dalších 26 lidických obyvatel. Následně pak přišlo o život celkem 340 občanů Lidic, 192 mužů, 60 žen a 88 dětí. 24. června 1942 byla zničena - a její obyvatelé povražděni - i obec Ležáky.

S lidickou tragédií je neodmyslitelně spojeno jméno faráře Josefa Štemberky. Člověka, který až do konce svého života plnil své poslání pastýře a kněze. V předvečer tragického dne byl údajně varován, aby se do Lidic nevracel. On však spěchal ke svým farníkům, kteří ho v té chvíli potřebovali pravděpodobně nejvíce, jak kdy, ve svém životě. Nepřežil žádný svědek, který by umožnil autenticky nahlédnout na poslední hodiny ve stodole Horákova statku, kde byl s ostatními lidickými muži Josef Štemberka zadržován. Je však více než pravděpodobné, že v naprosto beznadějných chvílích dodával svým spoluvězňům posilu a odvahu. Skutečností je, a potvrdili to později i samotní esesáci, že lidičtí muži odcházeli před hlavně popravčí čety klidně, zpříma a statečně. Nebyli spoutáni a ani jim nezavazovali oči. Vrazi nečetli svým obětem žádný, ani formální rozsudek. Ke zdi Horákova statku se postavil i třiasedmdesátiletý bělovlasý pastýř, aby jako mučedník práh mezi časem a věčností překročil s těmi, kterým před tím dlouhých 33 let sloužil jako farář. Byl zastřelen jako jeden z posledních. Údajně mu byla nabídnuta od gestapa milost, ale tu kněz nepřijal.

Josef Štemberka se narodil jako jedno ze sedmi dětí v rodině domácího tkalce ve vsi Pecka v Podkrkonoší. Matka byla sedm let upoutána na lůžko a zemřela, když bylo Josefovi 11 let. Byl velmi nadaným žákem. Po absolvování základní školy odešel studovat na gymnázium do Jičína. Bydlel na jezuitské koleji. Na studia si vydělával kondicemi. Po maturitě vstoupil do semináře, vystudoval teologii a byl vysvěcen na kněze. V roce 1909 nastoupil do Lidic, kde působil 33 let. Z vyprávění jeho farské hospodyně Antonie Škrdlové, která přežila válku v koncentračních táborech a v roce 1945 se vrátila, se dozvídáme, jaký byl P. Josef lidumil. Když začala válka, nakoupil například množství dětského ošacení, protože odhadl, co vše se ve válce bude hodit. Osudné noci na 10. červen 1942 v jedenáct hodin večer zazvonilo na faře gestapo, které nařídilo, že P. Josef musí jít s nimi. Pan farář si oblékl světlý oblek a byl gestapem odveden. Podle toho obleku ho pak hospodyně poznala na fotografiích mrtvých lidických mužů. Zůstal věrně až do konce se svými farníky. Poslední hodiny života strávil v Horákově statku, kde se s ostatními muži připravoval na jistou smrt.

Dne 10. června 1949 byl slavnostně odhalen panu faráři Štemberkovi pomník u zdi kostela sv. Bartoloměje v jeho rodné obci Pecka. Na Pražském hradě byl 28. října 1992 lidickému faráři in memoriam udělen Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…