Jakob (TOP 09): Varuji před rétorikou, která je velmi jednoduše zneužitelná

11.03.2022 16:57

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

Jakob (TOP 09): Varuji před rétorikou, která je velmi jednoduše zneužitelná
Foto: TOP 09 / David Tesar
Popisek: Jan Jakob

Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové.

Já jsem rád za tu diskusi, jak tady probíhá. Myslím si, že sem patří, zvlášť když diskutujeme ve stavu legislativní nouze a opravdu je potřeba rozhodnout rychle. Já jsem i starostou a všechny ty tři zákony jsou naprosto nezbytně nutné, aby se tady ten právní stav posunul, aby to, co už mnohde se ve skutečnosti děje, tak aby mělo oporu v legislativě. Takže proto je potřeba, aby to bylo přijato rychle a ta diskuse aby proběhla.

Také si myslím, jak říkala paní předsedkyně Schillerová, že část měla být na výborech. Byla, ale je potřeba asi tu diskusi tady dovést a mnohé si ujasnit. Já myslím, že tak, jak jsem ji poslouchal, tak se to poměrně podařilo, že ty obavy tady byly vysvětleny, byť u některých vystoupení si nejsem úplně jist, zda to vysvětlení bylo všemi pochopeno nebo přijato. Já myslím, že ty obavy jsou vyvráceny, vysvětleny. Prosím, když se nás ptají, a je jedno, ze které části politického spektra, tak i díky téhle diskusi my můžeme a jsme schopni fundovaně odpovídat, jak to fakticky je. Tak to, prosím, takto čiňme.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Já jsem trošičku vychladl po předřečnících, nadzvedlo mě jedno vystoupení, kvůli kterému jsem se primárně přihlásil. Já se omlouvám, ale mně neskutečně vadí, když se do diskuse, diskuse ve veřejném prostoru a zejména pak do diskuse na veřejných sítích promítají formulace typu: Tak to je dobrý, ale taky mysleme na ty naše lidi. Já se omlouvám, ale já to považuju za absolutně nebezpečné. Vždyť my všichni tady myslíme na naše lidi, všechna ta opatření, která vláda, my a všichni od obcí a krajů dělají, tak dělají ve prospěch našich lidí. Pokud my nepomůžeme uprchlíkům z války, uprchlíkům z Ukrajiny, tak budeme ohroženi sami a naopak, budeme si tady zadělávat na další problémy. Prosím, varuji před touto rétorikou, která je velmi jednoduše zneužitelná, nota bene už to na těch sítích vidíme.

Zároveň bych chtěl moc poděkovat, poděkovat panu ministrovi, vládě, za to nasazení. My jsme spolu třeba i v neděli komunikovali. Moc za to děkuju. Je vidět, jak ten systém funguje. Samozřejmě, je tu krizová záležitost ve válce, takže všechno má své pro a proti. Ale je vidět v porovnání s okolím, že ten náš systém funguje dobře. Má to samozřejmě potom vliv na to, jaký to bude mít dopad na naši společnost jako celek. A to je ku prospěchu naší společnosti jako takové.

A chtěl bych poděkovat také každému jedinému, a jsou jich tisíce, desetitisíce, každému jednotlivému dobrovolníkovi, který pomáhá. Já to vidím také z úrovně starosty, jak ti lidé ve dne v noci se snaží a každý svým dílem přispívá, před každým z nich smekám. A děkuji samozřejmě Ukrajincům, Ukrajině, protože bojují za naši svobodu a ve prospěch našich lidí.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): A opět se to nešafne...

16:21 Havlíček (ANO): A opět se to nešafne...

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu