Jirsa (ODS): Současnou podobu služebního zákona považuji za další katastrofu pro tuhle republiku

01.10.2014 10:09

Projev na 25. schůzi Senátu dne 1. 10. 2014

Jirsa (ODS): Současnou podobu služebního zákona považuji za další katastrofu pro tuhle republiku
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Bohužel předpokládám, že zákon schválen bude, ale stejně si musím říct svoje.

Já na rozdíl od vás považuji tento zákon za katastrofu, a skoro se mi zdá, že vládní koalice postupuje způsobem – čím hůře, tím lépe pro tuto republiku.

Nicméně naše komora už schválila v minulosti řadu norem, které tu katastrofu připomínají, ať už je to zákon o obnovitelných zdrojích energie – tuším 40 miliard ročně za fotovoltaiku. Takhle radostně jsme také schválili přímou volbu prezidenta, pak zase velezradu na prezidenta apod.

Obávám se, tak jak žijeme v České republice a 25 let se pohybuji v samosprávě a se státní správou mám denní kontakt, že tímto zákonem prostě zabetonujeme a zakonzervujeme to, co tuto republiku brzdí, to je byrokracie a administrativa.

Nevím, jestli si to uvědomujete, ale máme sedm stupňů správního řádu, sedm stupňů rozhodování. A proto máme také tolik úředníků. A jestliže úředníka bude možno vyhodit pouze za porušení zákona, tak si buďme jistí, že on prostě už nikdy nerozhodne a vždycky bude důsledně dodržovat zákon, aby nemohl být vyhozen. Když u mě na úřadě rozhodne úředník, tak se proti tomu občan může odvolat ke kraji. Když rozhodne kraj, tak se může odvolat, přezkum dát ministerstvu, a ministr dá rozklad. Čtyři stupně. Ale občan se také může proti rozhodnutí kraje odvolat správní žalobou. Rozhodne krajský soud, proti tomu kasační stížnost, ještě proti tomu ústavní stížnost.

Jestli se ještě do toho vloží nevládní organizace a spějeme ke schválení zákonu EIA a připočteme možné problémy s doručováním, tak se byrokratický proces může úplně zastavit. Takže to je moje první velká obava. Druhá velká obava je, že tato vládní koalice vyměnila už nejvíc úředníků v historii všech vlád. Mistr v této výměně je pan ministr financí, který si přivádí do státní správy a na pozice do státních podniků lidi z AGROFERTu; a my přicházíme a AGROFERT tam prostě zabetonujeme. A to nemluvím o tom, že – a mohl bych jmenovat – náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj si přivedl manželku, která najednou se stala ředitelkou odboru územních rozpočtů na ministerstvu. Druhý pan náměstek si přivedl manželku, ta se stala ředitelkou sekretariátu. To jsou místa pod důchodem, která jdeme zabetonovat. Ještě jednou považuji ten zákon za další katastrofu pro tuhle republiku. Budu hlasovat proti. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.