Jurečka (KDU-ČSL): Dokdy tato vláda chce mít stav pandemické pohotovosti?

16.06.2021 12:09

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 16. června 2021 k návrhu na zrušení pandemické pohotovosti

Jurečka (KDU-ČSL): Dokdy tato vláda chce mít stav pandemické pohotovosti?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně, kolegové,

 

já když poslouchám tu debatu, tak bych si chtěl položit otázku, dokdy tato Sněmovna, dokdy tato vláda chce tady mít stav pandemické pohotovosti. Příštích 14 dnů? Dva měsíce? Měsíc? Do září? Do října? Doufám, že pan ministr Vojtěch, který se přihlásil do debaty, třeba nastíní další postup vlády. Ale když je tady problém v tom názvosloví toho bodu, tak já si dovolím ten bod modifikovat, vážený pane předsedo. Navrhuji zařadit bod na jednání této schůze Informace vlády o dalším postupu pandemické pohotovosti v České republice, tak, aby se o tom mohlo opravdu debatovat, ať to není, že se tím názvem předjímá výsledek toho bodu, ať tady vystoupí premiér, ministr zdravotnictví, ministr vnitra, řeknou, proč to potřebují nebo nepotřebují, jak hodlají dále nakládat s tímto nástrojem a ať Sněmovna může o této věci rozhodnout, protože zákon to Sněmovně ukládá. Já si dovoluji to navrhnout alternativně jako první bod pátečního jednání, případně jako pevně zařazený bod v pátek v 10 hodin. A prosím pěkně, kdyby tomu bylo možné vyhovět, protože si nemyslím, že je dobré to odkládat někdy na červenec, případně na další budoucí schůze.

Jde opravdu o to, ať vláda řekne, předloží tvrdá fakta. Pokud ten nástroj dál potřebuje, ať to zdůvodní, ať to není to, co se tady děje, že prostě Ministerstvo zdravotnictví neumí ani to zdůvodnění opatření napsat a rozhoduje to tady soud. Ale ať se složí (V sále je velký hluk, poslanci se hlasitě baví.) - já chápu, že to asi většinu poslankyň a poslanců nezajímá. Vidím, že vládní koaliční poslanci tady vedou družné rozhovory, vážení pane předsedající.

Děkuji. Já už opravdu končím. Pokud teď vystoupí pan ministr Vojtěch, tak pokud chce vládní koalice dál pokračovat ve stavu pandemické pohotovosti, ať to tady zdůvodní, nebo vás žádám o podporu toho bodu na pátek v těch dvou alternativních časech, které jsem tady navrhl.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.