Klement (KDU-ČSL): Celý Senát byl PROTI, stavební zákon přesto podepsal prezident

01.08.2021 10:42

Stavební zákon přinese více nepříjemností než pozitiv. Má nastat centralizace stavebních úřadů.

Klement (KDU-ČSL): Celý Senát byl PROTI, stavební zákon přesto podepsal prezident
Foto: Wikimedia Commons / ArwenSPN
Popisek: Josef Klement

V první řadě si myslím, že je to zbytečné a změna určitě nepřinese úsporu času našim občanům. Dále jsem přesvědčen, že stát nebude jednat rychleji a kvalitněji než naši současní úředníci na stavebních úřadech.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

Čeho že se týká změna stavebního zákona?

Odbor výstavby a územního rozvoje („stavební úřad“) našel prostý občan i každý další stavebník v nejbližším městě, ve své obci s rozšířenou působností. Zatím. Změna má nastat od poloviny roku 2023, některé změny již od ledna 2022. Současné stavební úřady zejména vedou územní řízení a vydávají rozhodnutí o umístění stavby, využití území, chráněném území, ochranném pásmu a stavební uzávěře, provádí stavební řízení, vydávají stavební povolení, vedou řízení o změně staveb a povolují změny staveb před jejich dokončením, vedou řízení o odstranění staveb, vydávají rozhodnutí o odstranění staveb, provádí kolaudační řízení, vydávají souhlas s provedením udržovacích prací, stavebních úprav a drobných staveb atd.

Schválením stavebního zákona přebírá kompetence v rozhodování stát

Ve výše uvedených stavebních povoleních bude rozhodovat cizí úředník, třeba „až z Aše nebo Jablunkova“. Centralizovaný stavební zákon pod vedením státu ohrožuje ochranu přírody, krajiny, památek, kvality života obyvatel, bydlení i zdraví obyvatel. Nahrává developerům a korupci. V neposlední řadě ať zazní fakt, že státní správa je běžnému občanu vzdálená.

Náš úředník byl rozhodně našim obyvatelům daného území bližší a „své území“ znal. Teď má být jeho pozice zrušena a má být propuštěno 6 tisíc těchto úředníků. Nahradit je mají jiní, přímo pod vedením státní správy. Nemyslím si, že budou pracovat efektivněji. Většina starostů se přiklání k tomu, že si osvědčené a šikovné úředníky ponechá a místo propuštění jim najde práci jinou.

Změnu prosadilo hnutí ANO s podporou KSČM a SPD. Jsem optimista a věřím, že po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny se KDU-ČSL podaří oprava tohoto paskvilu.

A naši občané budou moci dále komunikovat ohledně staveb se svými úředníky ve svých městech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.