Klement (KDU-ČSL): Zdravotní péče se stává pro stále více obyvatel Vysočiny nedostupným luxusem

23.05.2021 18:04

Senátor Josef Klement o kolapsu zdravotnictví na Vysočině.

Klement (KDU-ČSL): Zdravotní péče se stává pro stále více obyvatel Vysočiny nedostupným luxusem
Foto: Wikimedia Commons / ArwenSPN
Popisek: Josef Klement

Kdo se domnívá, že následující řádky budou o covidu, tak ho musím zklamat. Nehledě na covid, je kolaps zdravotnictví na Vysočině realitou. Sháníte zubaře? A co takhle dětskou lékařku nebo obvodního lékaře? Téměř nemožná mise. Průměrný věk lékařů v ČR je 60 let, na Vysočině jsou regiony, kde je průměrný věk lékařů přes 65 let. Co s tím? Nikdo nemá žádný plán řešení. Už ani není třeba psát, že nám ani Ministerstvo zdravotnictví ani zdravotní pojišťovna nového lékaře nesežene.

Podle mě nelze akceptovat a tolerovat stav, kdy se základní zdravotní péče stává pro stále více obyvatel Vysočiny nedostupným luxusem.

Kde však jsou mladí lékaři a lékařky? Co je příčinou tohoto stavu? Příčinou je dlouhodobá personální devastace Vysočiny. Pouze v letech 1990 až 2020 přišla Vysočina o 100 tisíc odborníků, mimo jiné lékařů a lékařek. Odešli jinam, respektive už se nevrátili ze studií na vysoké škole. Nyní sklízíme jenom hořké plody.

Situaci je třeba řešit! Starostové, občané, začněme se zajímat. První krok je takový, že musíme o problému společně hovořit. Připravuji konferenci na téma Řešení kolapsu zdravotnictví na Vysočině, která se uskuteční 6. září 2021 ve Žďáře nad Sázavou. Na konferenci vystoupí například lékaři MUDr. Vít Kaňkovský a MUDr. Romana Bělohlávková či advokát Mgr. et Bc. Luboš Kliment.

Dovolte ještě pár vět na závěr. Všichni víme, že je situace vážná, ale přesto Vám přináším příklady dobré praxe. V Polné má 1500 dětí novou mladou lékařku. Ve Žďáře město doposud podpořilo grantem 3 nové dentisty a další grant pro stomatology, s alokací 600 tisíc korun, na městě připravujeme.

Věřím, že společným úsilím dokážeme najít, prosadit a realizovat další úspěchy. Pojďme společně do toho!

Přeji Vám pěkné dny

Josef Klement, Váš senátor

Zdroj: kduvysocina.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…