Koalice SPOLU, Piráti a STAN: Novela státního rozpočtu na rok 2022 umožní lépe reagovat na energetickou krizi a vysokou inflaci

19.10.2022 9:09

Poslanci vládní koalice vyjádřili jasnou podporu novele státního rozpočtu na rok 2022. Toto opatření umožní lépe zareagovat na současnou situaci na Ukrajině, energetickou situaci a vysokou inflaci.

Koalice SPOLU, Piráti a STAN: Novela státního rozpočtu na rok 2022 umožní lépe reagovat na energetickou krizi a vysokou inflaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

Představitelé vládní koalice také zdůraznili, že i nadále považují za důležité být rozpočtově odpovědní, současně je však důležité pomoci občanům ve zvládání energetické krize.

„Předpokládám, že dnes schválíme novelu státního rozpočtu pro letošní rok i s pozměňovacími návrhy koaličních poslanců, který počítá s navýšením schodku na 375 miliard korun. V současné situaci, kdy celá Evropa čelí válce na Ukrajině a jejím přímým dopadům i na naši zemi, ale nevidím jiné řešení. Strukturální deficit přijde na pořad dne v následujících letech. Výdaje, které souvisí s navyšováním rozpočtu, jsou primárně věnovány na pokrytí dopadů energetické krize pro naše občany a firmy - když budu jmenovat nejvýznamnější položky - jedna se o energetický tarif plus 16,8 mld, pomoc uprchlíkům plus 10 mld, nákup zemního plynu do zásob 8,5 mld a valorizace penzí 7,8 mld. K té poslední položce připomínám, že v letošním roce jsme penze zvýšili v průměru o 2500 korun, v lednu plánujeme další navýšení v průměru o 850 korun,“ uvedl předseda Rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

„Přes to, že nikdo z nás ze zvyšování schodku nemáme radost, při současné energetické i geopolitické situaci bohužel není jiné zbytí. O to více oceňuji kroky vlády Petra Fialy, která k situaci přistupuje s rozvahou a lidem neslibuje vzdušné zámky, ale přichází s konkrétními řešeními. Ať už je to od počátku úprava sociálních dávek, energetický tarif nebo jiné kroky plánované v dalším roce,“ uvedl poslanec a člen rozpočtového výboru Jiří Havránek (ODS).

„Bohužel jsme opět zaznamenali velké obstrukce z řad opozice. Mluvím teď samozřejmě o hnutí ANO i SPD. Míra jejich obstrukcí za poslední rok už přesáhla veškeré meze a zvyklosti. Osobně už to nazývám sabotáží parlamentní demokracie. Nikdo nechce opozici ubírat právo na diskuzi. To množství bodů, které jsou obstruovány, je ale tak vysoké, že tento nástroj postrádá svůj smysl. Tedy to, že opozice dvakrát nebo třikrát za velební období upozorní na nějaké jejich zásadní téma. Apeluji proto na opozici, aby se začala chovat konstruktivněji. Uvidíme, jak bude dnes probíhat mimořádné jednání. Pevně věřím, že opozice konečně vezme rozum do hrsti a začne se chovat odpovědně,“ shrnul chování opozice poslanec a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Rozpočtová odpovědnost je pro nás zásadní, za stejně důležitou však v současné těžké době považuji pomoc občanům. Pokud bychom ji neposkytli, riskujeme narušení sociálního smíru v zemi. I přes současný schodek, zapříčiněný dopady ruské agrese na Ukrajině, nicméně platí, že v příštích letech hodláme veřejné finance konsolidovat,“ říká poslanec a člen rozpočtového výboru Michael Kohajda (KDU-ČSL).

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

„Rozpočet promítá úsporný tarif do konce roku i příspěvek rodinám 5 tisíc korun na dítě. Byly zohledněny další výdaje, které dojednal vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Jde o 3 miliardy na podporu místního rozvoje, zejména výstavbu bydlení, opravy a výstavbu školek. Deficit rozpočtu je stále menší než schodky exministryně Aleny Schillerové. Ta jej sestavovala ještě v období před začátkem invaze na Ukrajinu. Celkový výsledek proto považujeme za dobrý. K návrhu je podán i koaliční pozměňovací návrh týkající se úpravy rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky a Lánské obory, který zohledňuje fakt, že zde stále pracuje pravomocně odsouzený člověk, který dostal od prezidenta milost,“ okomentoval poslanec a předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…