Konečná (KSČM): Nemoci, na něž jsme mohli jen vzpomínat, se vrací

04.08.2014 11:40

Se zděšením sleduji zprávy o tom, kolik nemocí, které jsme považovali za úplně nebo téměř vymýcené, opět ohrožuje naše zdraví. V poslední době se hodně mluví o černém kašli, o tuberkulóze, zvyšuje se počet onemocnění spalničkami.

Konečná (KSČM): Nemoci, na něž jsme mohli jen vzpomínat, se vrací
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Zdravotní karty s těmito chorobami bychom přitom ještě nedávno hledali v archivech šedesátých či sedmdesátých let. Tehdejší dostupné a poměrně kvalitní zdravotnictví se s nimi umělo vypořádat. Především díky povinnému očkování.

Setkala jsem se s názory odborníků, kteří nevylučují, že za návrat »vymýcených« chorob může vyprchávání ochranného účinku protilátek při očkování. Nejčastěji ale zaznívá, že nemalý podíl na situaci má protiočkovací atmosféra ve společnosti. Mnozí rodiče se bojí například možných vedlejších účinků vakcinace. A tak se jí vyhýbají nebo aspoň oddalují.

V atmosféře znevažování očkování by pomohla podpora osvěty. Lékařští experti aktuální provakcinační strategii mají, nesmí ale narazit na případnou laxnost ministerstva. Kroky pravicových vlád v posledních letech garantovaly kvalitní zdravotní péči spíše majetnějším.

Klid v dobře vybaveném samostatném pokoji a neustálou starost zdravotnického personálu v rámci placené nadstandardní péče nebo stále dražší léky nejsou službou většině pacientů. Přitom není lepší prevence před již zapomenutými či novými hrozbami, než co možná nejkvalitnější zdravotní péče pro všechny. Nejen pro vyvolené a bohaté. Doufejme, že současná vláda se bude snažit tento kurz obrátit.

Když mluvím o osvětě, nemám na mysli represi – postihy rodičů, kteří očkování dítěte odmítnou. Ta se v řadě zemí opravdu natvrdo praktikuje. Jsou ale i možnosti pozitivní motivace. Znají je kupříkladu v Austrálii, kde rodiče, kteří nechají očkovat své dítě, mohou využít daňových výhod. Jde o investici do zdraví, jež se společnosti vyplatí. Mluvíme totiž o nemocech, na které před zavedením očkování lidé běžně umírali.

U nás se povinně očkuje proti devíti nemocem, z nichž některé v mnohých koutech světa zabíjejí. A dokud se infekce kdekoli na světě vyskytuje, není vhodné s očkováním u nás přestat. Proč by si lékaři měli »oprašovat« léčbu nemocí, na které bychom měli už jen ve zlém vzpomínat?

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.