Koudelka (Trikolora): Slovenská krajská inspirace

07.12.2021 7:33

Před čtyřmi roky byly v listopadu 2017 krajské volby na Slovensku. I zde jsou krajská zastupitelstva volena na čtyři roky. Občané volí přímo i předsedy těchto zastupitelstev, tedy po našem hejtmany.

Koudelka (Trikolora): Slovenská krajská inspirace
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Přestože uběhly čtyři roky, na Slovensku žádné krajské volby letos nejsou. Slováci si totiž uvědomili, že není třeba ve veřejné správě zbytečně vyhazovat peníze. I na Slovensku nejsou krajské volby oblíbené, v minulých volbách byla účast menší než 30% a v předminulých v roce 2013 jen 20%. Jako snahu o zlevnění voleb a přitom zvýšení volební účasti bylo jednorázově prodlouženo volební období krajských orgánů ústavním zákonem na 5 let, aby se na podzim roku 2022 konaly společně krajské a obecní volby. Ušetří se peníze a zvýší se i volební účast, protože o volby v obcích je vyšší zájem, dosahuje téměř 50%.

Je to inspirace pro nás. V současné tíživé ekonomické situaci se projevuje varianta 14 krajů jako varianta podstatně dražší než bývalých osmi krajů. Pokud učiníme obdobné opatření jako na Slovensku a spojíme volby krajské a komunální, ušetří se peníze. Přitom nejde o žádný razantní zásah do veřejné správy, i když ta by si jej zasloužila. Demokracie nemůže bez voleb fungovat. To však neznamená, že jich musí být tolik jako u nás.

Slovenský příklad navíc vypovídá o špatnosti rozhodnutí našeho Ústavního soudu, který zrušil v roce 2009 ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Přitom se tento způsob využíval opakovaně nejen u nás a na Slovensku, ale i jinde. Zkrácení volebního období zákonem například bylo přijato při posledních volbách 2019 řešících pobrexitovou krizi ve Velké Británii. Ve Francii si naopak drobně prodloužili své volební období poslanci Národního shromáždění v roce 2002 z důvodu úpravy volebního období prezidenta.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Nová nizozemská vláda výrazně zpřísní svou azylovou politiku

6:16 Fiala (SPD): Nová nizozemská vláda výrazně zpřísní svou azylovou politiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k azylové politice nové nizozemské vlády.