Koudelka (Trikolora): Covidistické pokrytectví Ministerstva zdravotnictví

01.12.2021 14:33

Ministerstvo zdravotnictví nesdělilo, kolik je na fotkách nemocných a umírajících lidí, které používá v brutální reklamní kampani na podporu odbytu covidových vakcín, očkovaných a neočkovaných.

Koudelka (Trikolora): Covidistické pokrytectví Ministerstva zdravotnictví
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Počty očkovaných a neočkovaných v nemocnicích

V týdnu 22.-28. 11. 2021 bylo nově hospitalizováno v nemocnicích 1958 plně očkovaných a 2543 neočkovaných, na jednotkách intenzivní péče (JIP) 199 plně očkovaných a 432 neočkovaných. Ve skupině od 70 let bylo na JIP nově hospitalizováno 116 plně očkovaných a i 116 neočkovaných, tedy poměr 1:1 (ZDE). Pakliže jsou dnes dělány fotografie náhodně vybraných starších osob na JIP je pravděpodobné, že na fotografiích budou zachyceny z poloviny osoby plně očkované.

Ministerstvo zdravotnictví nevyloučilo, že na fotografiích pro brutální kampaň jsou očkovaní

Ministerstvo zdravotnictví v přípise z 29. 11. 2021 sdělilo, že nemá údaj, kolik zobrazených osob bylo očkováno. Z toho plyne, že není schopno vyloučit, že jsou pro potřeby brutální reklamní kampaně pro očkování zobrazeni covidem nemocní očkovaní lidé. Je to asi tak, jako by v kampani varující před kouřením byly použity fotky lidí s rakovinou plic, kteří jsou nekuřáci. Reakce, kdy si lidé upravují tyto fotografie a doplňují je popisky typu: Uvěřil jsem očkování jako tečce za koronavirem, Uvěřil jsem ministru zdravotnictví, že očkovaný se nemůže nakazit a podobě, tak může mít oporu v realitě.

Ministerstvo zdravotnictví a Ústavní soud: údaj o očkování je důvěrnou osobní informací

Ministerstvo zdravotnictví v rámci odpovědi z 29. 11. 2021 na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím uvedlo, že nemá informace o očkování osob, které jsou zobrazeny na fotografiích v brutální reklamě na očkování, a prohlásilo, že informací „nedisponuje ani by disponovat nemohlo, neboť informace o pacientech podléhají lékařskému tajemství“. Přitom dotaz byl směřován na obecný údaj, jaký je poměr očkovaných a neočkovaných osob na fotografiích, nešlo o dotaz na osobní údaj ve vztahu ke konkrétním osobám.

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí

Odpověď ministerstva se shoduje s prohlášením Ústavního soudu v jeho rozhodnutí z 18. 11. 2021, SPR. ÚS 1003/21-3 INF:
„Informace o očkování fyzické osoby proti nemoci covid-19 je považována za údaj o zdravotním stavu, neboť vypovídá o tom, že osobě byla poskytnuta určitá zdravotní služba poskytovatelem zdravotních služeb (že jí byla aplikována vakcína). Tato informace je svou povahou vysoce důvěrná a je specificky chráněna. Očkování proti onemocnění způsobenému virem covid-19 je dobrovolné. Stejně jako u jiných zdravotních úkonů je pak na každé fyzické osobě, zda zdravotní úkon podstoupí a komu o této skutečnosti sdělí informace. Ústavní soud nezjišťuje a ani nemá právo zjišťovat tyto informace o zdravotním stavu soudců či asistentů soudce, ledaže by bezprostředně souvisely s výkonem práce či plněním povinností, které jsou ukládány zákony. Dobrovolné očkování však nemá vliv na způsobilost k výkonu práce a ani právní předpisy s vakcinací/non-vakcinací soudce či asistenta soudce nespojují žádnou povinnost ve vztahu k působnosti Ústavnímu soudu.“
Ústavní soud reagoval na dotaz advokátky Venduly Zahumenské z Brna, která bojuje za základní lidská práva diskriminovaných neočkovaných osob, za což ji velmi oceňuji.

Ústavní soud tak podpořil názor, že získávání údajů, zda byl zaměstnanec očkován či nikoliv, některými zaměstnavateli v době, kdy Ministerstvo zdravotnictví nenařizovalo mimořádným opatřením testování zaměstnanců 1. 7. - 21. 11. 2021, nemělo zákonnou oporu. Tyto údaje po svých zaměstnancích vyžadovala například Česká spořitelna, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebo pražský krajský policejní ředitel.

Je s podivem, že Ministerstvo zdravotnictví říká, že údaj o očkování nemůže vyžadovat, ale zároveň nutí, aby jej vyžadovali hospodští a jiní po svých zákaznících v rámci zjišťování, zda je host očkován či nemoc covid prodělal. Tento rozpor nedokáži rozumně vysvětlit.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…