Kožušník (ODS): Evropský občanský zákoník - další z omylů Viviane Redingové

10.06.2011 8:45

Smluvní právo v Evropě by se mělo řídit jediným zákoníkem.

Kožušník (ODS): Evropský občanský zákoník - další z omylů Viviane Redingové

A pokud ne, zaveďme alespoň "volitelný" právní režim, alternativní k platným národním zákonům. Myslí si to eurokomisařka Viviane Redingová, o jejímž návrhu na vznik celoevropského smluvního práva dnes ve Štrasburku hlasoval Evropský parlament.

"Právní chaos, finanční náklady, nezájem ze strany byznysu a spotřebitelů," hodnotí plány Redingové europoslanec Edvard Kožušník (ODS). Jeho frakce Evropských konzervativců a reformistů návrh jednoznačně zamítla.

"Podle Redingové by měl evropský kodex usnadnit pohyb služeb a zboží na jednotném evropském trhu, který stále trpí řadou bariér. Nevím, kde na to komisařka přišla, protože s podnikateli ani spotřebiteli nic nekonzultovala a nevypracovala dosud ani dopadovou studii, která je v případě tak závažných kroků nezbytně nutná," řekl po hlasování europarlamentu Edvard Kožušník. "My jsme naopak s podnikateli a spotřebiteli jednali. Stěžují si na jazykové bariéry, potíže s doručováním zboží, chybějící standardy pro internetové služby nebo nejasnosti v řešení sporů. Ještě jeden nadnárodní právní režim by jim nesmírně zkomplikoval život."

Edvard Kožušník také upozorňuje na skutečnost, že návrh Redingové zcela ignoruje dosavadní smluvní praxi v Evropě. "Lidé potřebují hlavně právní jistotu. Vybírají si proto takové nástroje, na které jsou zvyklí a mohou se na ně spolehnout. Umělé zavádění nadnárodních zákoníků tam, kde to není potřeba, je potřeba odmítnout. Komise pro realizaci svého záměru navíc ani nemá dostatečnou oporu v Lisabonské smlouvě. Ta ji totiž opravňuje jen k harmonizaci a nikoliv unifikaci," uzavírá Edvard Kožušník.

Více:
Kožušník (ODS): Jedna nabíječka na mobily o krok blíž

##PROFIL 3260##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.