Lednická (Piráti): Kompenzace nebo úplatek?

11.01.2021 10:41

Komentář předsedkyně Komise pro životní prostředí Kraje Vysočina Blanky Lednické k milionovým kompenzacím od Správy úložišť radioaktivních odpadů

Lednická (Piráti): Kompenzace nebo úplatek?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vydalo tiskovou zprávu o kompenzaci ve výši jeden milion korun pro každou obec, na jejímž území probíhal průzkum kvůli vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. Byl by to krok chvályhodný, kdyby se tak stalo poté, co obce budou s průzkumem a následně s vybudováním hlubinného úložiště souhlasit.

Bohužel právě souhlas obcí s vybudováním úložiště je to, čeho se ministerstvu a Správě úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) nedostává. Vláda krátce před Vánoci schválila usnesení o pokračování průzkumných prací na čtyřech doporučených lokalitách - dvě z nich, Horka mezi Velkým Meziříčím a Třebíčí a Hrádek u Jihlavy se nacházejí na Vysočině.

Jak už jsme v minulosti upozorňovali, obce v lokalitách Horka a Hrádek s vybudováním hlubinného úložiště v jeho současné podobě nesouhlasí. Bohužel jejich názor ministerstvo a SÚRAO neberou v potaz. Zvláštní zákon, kterým budou stanoveny mj. postupy, jak zajistit respektování zájmů obcí, také ještě není v platnosti.

Proto se kompenzace, poskytnuté krátce po usnesení vlády ve věci průzkumných prací, jeví spíše jako úplatek - navíc s příslibem dalších úplatků v budoucnu. V tiskové zprávě totiž můžeme číst vyjádření ministra Havlíčka: „Hlavní kompenzace pro obce, na jejichž území by potenciálně mohlo nýt hlubinné úložiště radioaktivního odpadu, teprve budou, a to samozřejmě zejména tam, kde budou pokračovat průzkumné práce.”

Možná by mělo MPO místo kompenzací více naslouchat obcím a jejich zastupitelům v tom, zda vůbec mají o vybudování úložiště zájem, případně co konkrétně by potřebovaly pro to, aby s vybudováním hlubinného úložiště souhlasily. Nejde ale jen o obce - souhlasit by měly i kraje, na jejichž území by mělo úložiště vzniknout. Je to jedna z otázek, kterou v rámci našeho působení v krajském zastupitelstvu aktivně řešíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.