Levice: Nesouhlasíme se snižováním rozpočtu pro hygienické stanice

21.04.2022 8:36 | Tisková zpráva

Veřejné zdravotnictví je Popelkou a princ je v nedohlednu, přitom je všeobecně známo, že prevence je méně nákladná než léčba.

Levice: Nesouhlasíme se snižováním rozpočtu pro hygienické stanice
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Vláda koncem minulého roku rozhodovala o růstu platů státních zaměstnanců. Zatímco většina zdravotníků si přilepšila, zaměstnanci hygienických stanic se zvýšení platu nedočkali i přesto, že jejich mimořádná aktivita a pracovní nasazení bylo politiky vysoce ceněno.

Nemilým překvapením jsou škrty ve státním rozpočtu 2022, které zredukovaly výdaje Ministerstva zdravotnictví ČR zhruba o 1 miliardy oproti rozpočtu na rok 2021, nejvíc v procentech ze všech resortů. Jednou z položek, kde se v rozpočtu na rok 2022 škrtalo, je hygienická služba, která má na provozní výdaje dostat o 62,7 milionů méně. Původně bylo snížení rozpočtu plánováno také zrušením 132 míst, od tohoto „plánu“ ale MZ ustoupilo. Hygienickým stanicím se také snížily objemy finančních prostředků, a to skoro o 95 milionů na platy. Na provozní výdaje je rozdíl mezi návrhem dřívější vlády (z 9,2 miliardy pro MZ na 4,53 tj. o 50 % méně).

Zatímco po mnoha letech se loni navýšily finance na zaměstnance na krajských hygienických stanicích, průměrný plat byl 38 560 korun (díky přesčasům), na letošní rok se tak plánuje průměrný plat pouze ve výši 36 291 korun.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42658 lidí

“Hygienické stanice hospodaří s daným rozpočtem, provozní náklady jim rostou, ministerstvo tvrdí, že propouštět nechce, jenže snížením rozpočtu k tomu hygienické stanice donutí. Ministerstvo tvrdí, že jim neubere lidi, ale nakonec na ně peníze nebudou. Úspory ve mzdových prostředcích pro tuto oblast zákonitě povedou ke snižování počtu odborných a dalších zaměstnanců. Už teď mají velký problém doplnit personál,” říká Jana, hygienička a členka strany Levice (jméno bylo změněno kvůli anonymitě).

“V minulosti prošly hygienické stanice devastujícím obdobím; z původních 6 000 zaměstnanců v roce 2000 jich dnes pracuje asi 2 100, z toho je zhruba 130 lékařů, kterým však v loňském roce byla zrušena platová tabulka a přišli tím o své zařazení mezi takzvané klíčové pracovníky a tudíž také o finanční ohodnocení, jaké mají lékaři na klinických pracovištích,” dodává.

Ministerstvo zdravotnictví neplánuje rušit pouze neobsazená místa, ale snižování rozpočtu dopadne i na zaměstnance v pracovním poměru. Rozpočet například vůbec nepočítá s částkami vyplácenými za zákonné odstupné.

Strana Levice se ohrazuje proti postupu ministerstva zdravotnictví. Ochranu veřejného zdraví považuje Levice za jednu z priorit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koten (SPD): Invaze imigrantů do Evropy pokračuje. Loni stoupla o 20 %

18:14 Koten (SPD): Invaze imigrantů do Evropy pokračuje. Loni stoupla o 20 %

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci.