Maláčová (ČSSD): Firma Nexen Tire dostala od státu před pár lety čtyřmiliardovou pobídku

01.02.2023 13:05 | Ze sítí

Podpora na facebookovém profilu stávkujícím odborářům firmy Nexen Tire

Maláčová (ČSSD): Firma Nexen Tire dostala od státu před pár lety čtyřmiliardovou pobídku
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jana Maláčová ve volebním štábu ČSSD

Včera jsem byla podpořit odboráře z Nexenu před korejskou ambasádou. Téměř čtyři roky se snaží vyjednávat s vedením firmy a do včerejška se setkávali pouze s arogancí. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí
Jihokorejská firma Nexen Tire na Lounsku zaměstnává 1100 lidí. Stávku podporuje více než polovina z nich. Přímo se ale do protestu zapojilo asi dvě stě lidí. Jsou stateční. Čelí zastrašování, vydírání, výhrůžkám a bojí se o práci. Zároveň se říká, že ti, co neprotestují, dostanou od firmy odměny.

A proč odboráři stávkují? Nástupní mzda operátora výroby v této firmě činí 22 700 korun. Bavíme se o práci v nepřetržitém provozu. Odboráři požadují navýšení výplaty o 8,3 procenta nebo dvacetiprocentní příplatek za noční a víkendové směny. Mzdy se totiž většině lidí nezvýšily od roku 2018. A to máme patnáctiprocentní inflaci.

Přála bych si, aby stávkující podpořila VLÁDA. Protože firma Nexen Tire dostala od státu před pár lety čtyřmiliardovou pobídku. A přitom platí mzdy, ze kterých se nedá vyžít. Zahraniční firmy se tady nesmí chovat jako v nějaké KOLONII. A vláda by také měla pomoci, protože v lednu si běžný ministr platově přilepšil o 22.100 Kč. To je zhruba tolik, co lidé berou v Nexenu za měsíc práce. Ministři říkali, že si zvýšení zaslouží, protože jim platy dlouho nerostly. Pomoci by tedy měli s navýšením i lidem, na kterých ČESKÝ PRŮMYSL stojí, a sotva uživí rodiny.

Zdá se, že po včerejšku vedení firmy začíná konečně komunikovat. Jak připomněl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo, skutečně zahájená stávka, při které zaměstnanci odmítnout nastoupit do práce, se u nás konala naposledy před více než 12 lety a to na Brněnsku. Proto Vás chci poprosit. Odboráře podpořte! Třeba i tím, že o tom řeknete známým. Protože těch 200 stávkujících bojuje za nás za všechny! Jde přeci o to, aby se pracující lidi ze své výplaty uživili.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.