Mánek: Obří kůrovci mě napadli a vyhnali z lesa

04.08.2014 10:49

Záhadný obří brouk na Šumavě je Ips senatorus

Mánek: Obří kůrovci mě napadli a vyhnali z lesa
Foto: red
Popisek: Bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek

Ips senatorus – tak se jmenuje nový druh obřího brouka, který se vyskytuje na Šumavě a začne se rozšiřovat na Strakonicko a Písecko. Jedná se o nový druh přerostlého kůrovce s dlouhými tykadly, nebezpečnými kusadly a chlupatými nohami.

Období nejistoty na Šumavě skončilo. Brouk, který se zde v posledním měsíci začal vyskytovat je Ips senatorus. Identifikoval a pojmenoval ho entomolog Doc. Evžen Krovka.

Poslední dva týdny se na celé Šumavě objevovaly zprávy o výskytu podivného obřího brouka hnědé barvy s dlouhými tykadly a černými chlupy na nohách. O neznámém tvorovi si šuškala celá Šumava. Hlášky o setkání s ním se začala objevovat i facebookových profilech všech šumavských obcí. Vzhledem k opakovaným hlášením o výskytu dosud neznámého živočicha navštívila Šumavu o tomto víkendu výzkumná expedice specialistů entomologů vedených Doc. Evženem Krovkou. A výprava byla úspěšná. Nejen, že se podařilo brouky nafotit a identifikovat, ale také se podařilo natočit několik záběrů na video.

skupinka brouku Ips senatorus zachycena nad Kvildou

Výzkumnou expedici zorganizoval Jiří Mánek, bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava. Ten nyní za Šumavu, Strakonicko a Písecko kandiduje do Senátu Parlamentu České republiky a sám se výpravy také zúčastnil. „Už těch zpráv bylo moc, nedalo mi to a vypravili jsme se za brouky, které jsem již minulý týden zahlédl. Ovšem to co jsem zažil teď o víkendu, mě překvapilo. Obří kůrovci mě napadli a vyhnali z lesa,“ popisuje nepříjemné víkendové setkání Jiří Mánek.

Velikost a vzhled brouků překvapila i docenta Evžena Krovku. „Jedná se o zvláště obrovský druh kůrovce senátorského (latinsky Ips senatorus), který je nyní ve stádiu rojení. Je to mimořádně expansivní druh a je prakticky jisté, že se rozšíří i mimo Šumavu a to do oblasti Strakonicka a zřejmě i do části Písecka,“ upozorňuje Evžen Krovka.

Obří kůrovci mají nyní pro své množení ideální podmínky. To proto, že Jiří Mánek, který šumavské lesy a Šumavu před kůrovci bránil, již není ředitelem národního parku a tak nemůže proti kůrovcům vyslat šumavské lesníky.

„Můžeme, společně se šumavskými starousedlíky, ale také s obyvateli Strakonicka a Písecka sledovat, jak se obří brouci rozeběhnou do vnitrozemí,“ předpovídá entomolog Evžen Krovka.

Brouci nyní ke své expanzi využívají lesy, kde byly po odchodu Jiřího Mánka z funkce ředitele Správy NP a CHKO Šumava nově vyhlášené bezzásahové zóny.

„Samozřejmě budeme vývoj broučí expanze sledovat a zaznamenávat každý případ jejich výskytu jak na Šumavě, tak na Strakonicku a Písecku. Budeme s napětím sledovat, jak rozsáhlá broučí kalamita jižní Čechy čeká a žádáme obyvatele senátního obvodu Šumava, Strakonice a Písecko, aby nám výskyt brouka pravidelně hlásili. Pokud se to podaří, tak nejlépe i s fotografiemi,“ uzavírá Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí senátní kampaně Jiřího Mánka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…