Ministr Bartoš: Lidé mají právo na přesné a jasné vyúčtování za teplo a teplou vodu

02.04.2022 12:28 | Tisková zpráva

Vláda schválila návrh zákona, díky kterému budou lidé dostávat přesné a jasné informace o spotřebě tepla a teplé vody. Tyto zprávy budou občanům doručovány v alespoň měsíčních intervalech. Jde o transpozici EU směrnice do českého práva. Návrh zákona bude nyní projednávat Poslanecká sněmovna.

Ministr Bartoš: Lidé mají právo na přesné a jasné vyúčtování za teplo a teplou vodu
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

„Návrh zákona posiluje práva všech lidí, kteří odebírají centrálně připravované teplo a teplou vodu na přesné, spolehlivé, jasné a včasné informace o jejich spotřebě. Právě v době zdražování energií jsou informace o spotřebě pro každého ještě důležitější. Návrhem tak upravujeme povinnost poskytovatele služeb informovat odběratele o jeho spotřebě tepla a teplé vody v pravidelných, alespoň měsíčních intervalech,“ říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Důvodem předložené novely zákona je transpozice relevantních ustanovení směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU), kterou se mění směrnice o energetické účinnosti, do českého právního řádu.

Vedle rozšíření výčtu poskytovaných informací je dále navrženo výslovně stanovit, že na splatnost nedoplatku na zálohách za služby nemají vliv takové vady rozúčtování, které nevedou k chybnému určení výše nedoplatku. Tímto krokem ministerstvo reaguje na možné zpochybňování služeb a možné vyžadování penále za to, že družstvo nebo SVJ doručí vyúčtování s drobnou chybou.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…