Ministr Bartoš: Mise digitalizace 2023

03.01.2024 7:17 | Ze sítí

Shrnutí realizovaných změn a cílů digitalizace státní správy, zveřejněné na svém facebookovém profilu

Ministr Bartoš: Mise digitalizace 2023
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Založení a rozjezd Digitální a informační agentury (DIA), Portál občana v novém kabátě s lepší nadstavbou datovek, schválení občanky v mobilu, postupný přesun webových a e-mailových adres orgánů státní správy na jednotnou doménu gov.cz, hardwarové posílení centrálních registrů či druhý a velmi úspěšný ročník svátku digitálního vzdělávání - Týdne pro Digitální Česko, to jsou nejdůležitější projekty v oblasti digitalizace uskutečněné v končícím roce.

V naplňování agendy digitalizace státní správy jsme postupovali jak systémovými změnami, tak i menšími postupnými vylepšeními. A v příštím roce hodláme skrze můj mikrokabinet při úřadu vlády ve spolupráci s DIA v digitalizaci státu pokračovat. Rozjede se státní cloud pro 4. úroveň zabezpečení, lidé si budou moci stáhnout občanku do mobilu, Portál občana používat v nové mobilní aplikaci či vyřídit plnou moc online v rámci Registru zastupování (REZA).

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Narovinu musím říct, že nadresortní i resortní (digitální řešení agend, kterou mají na starosti jednotlivá ministerstva) není v ČR věc jednoduchá. Veliký technologický firmy jsou často zaháčkovaný skrze licenční politiku v úplně nesmyslných schématech za nesmyslný dardy - rozuměj stamiliony a miliardy (nebudu jmenovat, ale snažíme se i centrálně některý věci přejednat). Zbavit se letitého vendor lock-in je téměř mission impossible, neboť “chytrými” kroky, zákulisními dohodami a přes “janabrachysmus”, existuje spousta cest, kde vám někdy i monopolní řešitel (paradoxně často přes antimonopolní úřad), dokáže do jakyhokoliv kroku, kterej by přinesl lepší služby(některý věci jsou třeba 20 let starý - jak technologicky tak ideově), významný finanční úspory nebo moderní řešení do tolik potřebných změn nasypat písek tak efektivně, že si udrží svoji pozici klidně další rok a dva. Ale jde to zlomit, i když to je někdy s velikým humbukem.

Digitalizace a automatizace služeb pro občana jako váženého klienta státu a jako úspora výdajů, které lze pak vrazit třeba…do školství a vzdělávání by neměla byt věcí politickýho boje. Já se to tak snažím vést a cením si každého, kdo to tak skutečně chápe a dělá. Tak schválně jak to bude v roce 2024?

Co říci závěrem? Díky všem od měst, přes kraje až po ministerstva, NGOs, etickým IT firmám, partnerům, knihovnám, středním školám i univerzitám, Českýmu digitálnímu týmu, RVIS, až po jednotlivce, prostě všem, který nezištně vyšívají nebo vlastně bojují za modernizaci naší země. Díky!

“Se štítem nebo na štítu!“

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…