Ministr Bek: Zjistíme úroveň češtiny u žáků cizinců

27.02.2024 15:14 | Tisková zpráva

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Českou školní inspekcí připravuje šetření jazykové připravenosti žáků-cizinců základních škol. Cílem je identifikovat žáky s nedostatečným jazykovým vybavením tak, aby bylo možné na ně lépe zacílit finanční i metodickou podporu ministerstva.

Ministr Bek: Zjistíme úroveň češtiny u žáků cizinců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Šetření je v tuto chvíli ve stádiu příprav, mělo by být spuštěno asi do dvou měsíců. Jeho garantem bude Česká školní inspekce, která na toto téma vloni vydala tematickou zprávu a další chystá.

"Situace z posledních dvou let nám ukazuje, jak je dostatečná znalost češtiny u žáků cizinců důležitá. Podporu jsme ukrajinským dětem poskytli ve formě výzev na pořádání jazykových kurzů, adaptačních aktivit nebo financování asistentů pedagoga. Nyní chceme zjistit, jak je tato pomoc účinná a rozhodnout se, kam ji v?budoucnu konkrétně zacílit," říká ministr školství mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek. Jen na dotační programy pro adaptační skupiny a jazykové kurzy dětí z Ukrajiny poskytlo MŠMT dosud cca 452 milionů korun. Další finanční podpora na žáky cizince šla přímo na školy.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí

"Chtěl bych touto cestou ještě jednou poděkovat všem pedagogům a pedagožkám i ostatním zaměstnancům a zaměstnankyním škol za to, jak během posledních dvou let zvládají zapojení dětí, žáků a studentů z jiných zemí, a to především z Ukrajiny, do našeho vzdělávacího systému. Ještě nejsme na konci této cesty, nicméně věřím, že bude nadále úspěšná," dodává ministr Bek.

Kvalitu, operativnost a smysluplnost postupu ministerstva školství při integraci a vzdělávání ukrajinských dětí, žáků a studentů průběžně oceňovalo i mezinárodní prostředí, jako je Organizace pro bezpečnost a spolupráci v?Evropě nebo Evropská komise a Evropský parlament.

S jazykovou výbavou žáků cizinců souvisí nejen překážky ve vzdělávání, ale například i případy šikany žáků cizinců ve školách. V loňském roce k rizikovému chování žáků zveřejnila zprávu Česká školní inspekce (ZDE). Podle ní počty řešené šikany na základních školách v minulých letech o něco málo vzrostly, což ale nemusí znamenat skutečný nárůst počtu případů šikany, ale právě větší schopnost škol agresivní chování identifikovat, řešit, a tím pádem i vykazovat.

K řešení šikany ve školách lze využít stávající metodickou podporu MŠMT (ZDE), pro pedagogy nabízí Národní pedagogický institut kurzy a přednášky jak šikaně předcházet, včas ji odhalit a řešit. Tématem wellbeingu a podpory duševního zdraví ve školách se MŠMT soustavně zabývá.

Ve školách a školních poradenských pracovištích působí erudovaní pracovníci, jako jsou výchovní poradci, metodici prevence a školní psychologové, kteří jsou znalí postupů při vzniku a řešení projevů šikany a kteří mají odpovídající kontakty na další odborná pracoviště. MŠMT zároveň každoročně vyhlašuje Výzvu na podporu aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…