Ministr Dienstbier: Na činy a místa jako jsou Lidice nesmíme v naší historii zapomenout

12.06.2014 6:26

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu se každoročně účastní malého, ale významného pietního aktu k příležitosti vzpomínky obětí vyhlazení středočeské obce Lidice. Vzpomínková akce, kterou organizuje jedno z lidických dětí, probíhá každoročně v budově Gymnázia Kladno.

Ministr Dienstbier: Na činy a místa jako jsou Lidice nesmíme v naší historii zapomenout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Příbuzní a přátelé obětí tragédie z roku 1942 zde položí květiny na podlahu školní tělocvičny, která se kdysi stala místem rozloučení lidických matek s dětmi, jichž se domů vrátilo pouze 17 ze 105. Před 72 lety byli po půlnoci z 9. na 10. června po atentátu československých parašutistů na Reinharda Heydricha obyvatelé Lidic vyhnání ze svých domovů. Na návsi muže oddělili od žen a dětí a muže později postříleli. Ženy s dětmi pak gestapáci shromáždili v místní škole, poté převezli do Kladna, do budovy dnešního gymnázia, kde je za nelidských podmínek a krutého zacházení věznili tři dny. Ženy byly deportovány do koncentračního tábora Ravensbrück a děti přesouvali z jednoho dětského domova do druhého. Část z nich byla dána k poněmčení. Poslední stopa lidických dětí končí v červenci 1942 v koncentračním táboře v polském Lodži.

„Vzpomínková akce, za jejíž organizací stojí vzácně jedno z přeživších lidických dětí, slouží k připomenutí odvahy českých občanů a uctění památky těch, kteří běsnění gestapáků nepřežili. Osobně se jí účastním opakovaně, protože podobné činy stojí i po letech za pietu a vzdání cti těm, kteří si to zaslouží. Na takové činy a místa v naší historii nesmíme zapomenout“, říká ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.