Ministr Jurečka: Pomoc v žádném případě nezavádíme na úkor českých občanů

10.03.2022 10:57 | Tisková zpráva

V souvislosti s konfliktem na Ukrajině a přílivem válečných uprchlíků do České republiky předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí návrh na zavedení tzv. humanitární dávky, která je určena pro ukrajinské státní příslušníky v nouzi.

Ministr Jurečka: Pomoc v žádném případě nezavádíme na úkor českých občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Zásadní novinkou je také volný vstup na trh práce pro držitele speciálních víz vydávaných Ministerstvem vnitra. Upravit by se v souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny měl také zákon o dětských skupinách. Návrh legislativní úpravy dnes schválila vláda, musí ji ještě projednat parlament.

Mimo režim nepojistných dávek plánuje MPSV vyplácet tzv. humanitární dávku, kterou by dostávali ukrajinští váleční uprchlíci v ČR. Jedná se o finanční pomoc ve výši 5 tisíc korun. „Na současnou bezprecedentní situaci reagujeme adresně. Humanitární dávka je určena pro lidi, kteří u nás hledají útočiště před válkou a má jim pomoci hlavně s úhradou základních životních potřeb,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jednorázově by měla být dávka vyplacena „automaticky“ za měsíc, ve kterém bylo uděleno speciální vízum. Pro získání další pomoci se předpokládá nutnost podání jednoduché žádosti, pokud bude konkrétní situace z hlediska příjmů u někoho i nadále problematická. Humanitární dávku pak lze poskytnout až po dalších pět měsíců.

Lidem, kterým bylo v souvislosti s konfliktem na Ukrajině uděleno speciální vízum za účelem strpění, by se zároveň podle nové legislativy přiznala stejná práva pro účely zaměstnanosti, jaké mají cizinci s trvalým pobytem na území ČR. Klíčový je v této souvislosti tzv. volný vstup na trh práce. Držitelé speciálního víza za účelem strpění by tak získali práci bez toho, aby museli žádat o příslušné povolení.

„Chci zdůraznit, že pomoc, kterou jsme připravili pro lidi prchající před válečným konfliktem, v žádném případě nezavádíme na úkor českých občanů. Víme, že nyní lidé mají problémy třeba s placením faktur za energie a obecně vysokými cenami. I pro ně máme příspěvek a na tom se nic nemění. Zároveň si uvědomujeme mimořádnost situace na Ukrajině a víme, že je naší povinností lidem, kteří u nás hledají bezpečí, zajistit alespoň to nejzákladnější,“ uvedl ministr Jurečka a dodal: „Chceme být maximálně nápomocni, aby u nás příchozí, kteří jsou schopni pracovat, brzy našli zaměstnání. Klíčová je také spolupráce se zaměstnavateli.“

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Občané Ukrajiny, kteří svou zemi opouští z důvodu válečného konfliktu, spadají do okruhu osob v režimu dočasné ochrany. Mohou proto využít sociální služby, pokud nějakou formu sociální péče potřebují. Vláda schválila také úpravu legislativy týkající se dětských skupin tak, aby v nich bylo možné pečovat i o děti z Ukrajiny, jejichž rodiče k nám prchají před válkou. I lidé bez vazby na trh práce tím získají možnost do dětských skupin umístit své děti. Cílem je pomoci se začleněním rodičů uprchlíků a jejich dětí.

MPSV připravuje i návrh tzv. solidární dávky. „Nesmírně si vážím pomoci nabídnuté českými občany. Vidíme ohromnou vlnu solidarity, a to nemluvím pouze o vysokých Praha, 9. března 2022 finančních částkách, které lidé věnují na pomoc válkou zmítané Ukrajině. Češi ve velkém nabízí také ubytování. Chtěli bychom se do budoucna nějak podílet i na této formě pomoci,“ dodal ministr Jurečka.

V současné době do České republiky z Ukrajiny přichází převážně ženy, které se na našem trhu práce mohou uplatnit např. ve školství, sociálních službách či zemědělství. Nadále platí, že aktuální nabídka zaměstnání v ČR (ZDE) je pestrá a v tuto chvíli čítá stovky tisíc volných míst.

Důležité odkazy (dostupné v češtině i ukrajinštině):

  • Informační rozcestník MPSV v souvislosti s krizí na Ukrajině ZDE
  • Informace k postupu na trhu práce pro zaměstnavatele ZDE
  • Pomoc pro občany Ukrajiny a jejich zaměstnavatele na webu Úřadu práce ČR ZDE
  • Desatero pro občany Ukrajiny pracující v ČR ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…