Ministr Jurečka: Musíme vymezit hranice, které se nesmí překračovat

24.02.2022 19:21

Projev na 13. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. února 2022 – Stanovisko Poslanecké sněmovny k ruské agresi proti Ukrajině

Ministr Jurečka: Musíme vymezit hranice, které se nesmí překračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Vážená paní předsedkyně, vážený pane velvyslanče, kolegyně, kolegové,

já také vyjadřuji velkou sounáležitost, solidaritu a podporu s ukrajinským lidem, který prožívá velmi těžké okamžiky, jedny z nejtěžších v novodobé historii.

Jsme s vámi, jsme s vašimi vojáky, se všemi těmi, kteří dnes v těchto hodinách, ale i v budoucích dnech a hodinách, bojují o vaši svobodu, nezávislost, suverenitu. Naše obě země dělí a zároveň také spojuje mnoho společných okamžiků, především historie 20. století. Prožili jsme si období a zkoušení, co to znamená, když přijde nacistická totalita, když ztratíme svoji suverenitu, ztratíme své vlastní hranice a na naše území vstoupí cizí vojska. Prožili jsme si také období vlivu sféry Moskvy. Prožili jsme si to, když se o našich záležitostech nemohlo rozhodovat na našich územích, a vy jste si třeba prožili i specifické momenty, jako byla třeba černobylská havárie, její zlehčování, přehlížení a ukázka toho, jak fungují dezinformace i ve 20. století. A to vše jsme si mysleli, že máme za sebou. Mysleli jsme si, že ve 21. století se nic z toho už nemůže opakovat. Stihli jsme vstoupit do NATO a do Evropské unie a věřili jsme, že ve 21. století je prostor pro budování míru na celém světě, spolupráce mezi jednotlivými státy a hledání toho, co nás může spojovat, nikoliv to, co nás může rozdělovat.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Vy jste měli alespoň určitou garanci v podobě Budapešťského memoranda z roku 1994, které bylo i určitou návazností na to, že se Ukrajina vzdala jaderného arzenálu, a které mělo garantovat v souvislosti i s dalšími mezinárodními dohodami vaši suverenitu, vaše státní hranice, vaše právo na vlastní sebeurčení, demokratický rozvoj vaší země. Bohužel nic z toho v tento okamžik neplatí, protože je zde Putin a jeho administrativa, nerespekt k tomu všemu, o čem jsem před chvílí hovořil. A já mohu říci tak, jak i moji kolegové z vlády říkali ze svých jednotlivých resortů konkrétní formy pomoci, že i my jsme připraveni pomoci všem rodinám, které tady v České republice jsou a od kterých se třeba jejich manželé nebo partneři v rámci branné povinnosti budou muset odebrat na území Ukrajiny, tak všem těm, kteří tady zůstanou, pomoci. A pomoci také i těm, kteří přijdou, kteří budou doplňovat třeba své rodiny z těch částí Ukrajiny, kde nebude moci bezpečně žít, pohybovat se a fungovat. Na všechny tyto formy pomoci je Ministerstvo práce a sociálních věcí buď připraveno, nebo ještě některé kroky k tomu, abychom připraveni byli, děláme. Musíme pomoci, pomáhali jsme a pomáhat budeme. Musíme vymezit hranice jednání, hranice skutečné, hranice, které se nesmí překračovat.

Dovolte mi závěrem říci text, který si myslím, že symbolicky vystihuje opravdu mnohé: "Ještě neumřela Ukrajina, ani sláva, ani svoboda. Ještě se na nás, bratři Ukrajinci, osud usměje. Zhynou nepřátelé naši jako rosa na slunci. Začneme konečně vládnout v naší zemi." Text ukrajinské hymny, ze kterého v těchto dnech nejen mrazí, ale ve kterém je určitá naděje a já věřím, že ta naděje se naplní. Mnoho sil, jsme s vámi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.