Ministr Kalousek: Musíme dodržet předepsanou hranici EU o daních tabákových výrobků

17.03.2011 11:19

Projev na 6. schůzi Senátu PČR dne 17. 3. 2011

Ministr Kalousek: Musíme dodržet předepsanou hranici EU o daních tabákových výrobků

Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dámy a pánové, dovolte, abych předložil z pověření vlády novelu zákona o spotřební dani z tabákových výrobků. Hlavním důvodem je implementace směrnice Evropské unie o daních tabákových výrobků, kde musíme k 1. lednu 2014 dodržet předepsanou hranici.

Abychom se vyhnuli větším cenovým otřesům, navrhujeme dvě fáze, a sice k 1. lednu 2012 a k 1. lednu 2014.

Další navrhované změny, které se už netýkají sazeb, vyplývají z praktických zkušeností daňových subjektů a správce daně. Jedná se zejména o zrušení regulace předzásobení v případech očekávané změny sazeb. Také nově je upraveno osvobození tabákových výrobků od spotřební daně při jejich zničení pod dohledem správce daně. Návrh tak reaguje na rozsudek Nejvyššího správního soudu, který se týkal praktického uplatňování trvalé výjimky pro úpravu pěstitelského pálení v České republice, která byla dohodnuta při jednáních o přistoupení České republiky k EU.

Úprava obsažená v návrhu zákona neznamená změnu sazeb spotřební daně z lihu, pouze zajišťuje splnění podmínek uložení v přístupové smlouvě.

V oblasti spotřební daně z minerálních olejů pak předloha navrhuje osvobodit výroby tepla na palubách lodích v rámci vnitrostátních i mezinárodních plaveb a nově bude také zajištěna spotřební daň u metylesterů mastných kyselin, které budou dopravovány od výrobce metylesteru k výrobci směsné pohonné hmoty.

Vzhledem k tomu, že z důvodu délky projednávání nebyla naplněna povinná transpoziční lhůta k 31. prosince 2010, navrhujeme, aby zákon nabyl účinnosti první den kalendářního měsíce následující po jeho vyhlášení.

Děkuji vám za pozornost a za projednání této předlohy.

Více:
Senátem prošla novela, která příští rok zdraží cigarety

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

17:04 Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.