Ministr Kulhánek: Můj hlavní cíl - podpora ekonomické diplomacie

15.08.2021 16:34

Komentář na facebookovém profilu k cílům zahraniční politiky.

Ministr Kulhánek: Můj hlavní cíl - podpora ekonomické diplomacie
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jakub Kulhánek

Dnes jsem výjimečně pracovně nevyrazil za hranice, ale do Zlínského kraje. A mám velkou radost, že jsme konečně mohli uskutečnit tak důležitá setkání a jednání.

Jak asi víte, jedním z mých hlavních cílů od nástupu do úřadu byla podpora ekonomické diplomacie. Ta totiž covidou situací hodně utrpěla, a přitom je export do zahraničí pro české firmy i pro průmysl tak důležitý! A protože už jsme začali první podnikatelské mise v zahraničí, chtěl jsem naše české firmy podpořit také přímo v regionu. Hned ráno jsem měl tu čest se podívat do dílny CZ firearms - Česká zbrojovka v Uherském Brodě. Klobouk dolů, jakou práci tady lidi odvádějí. Právě díky nim firma exportuje do více než 90 zemí světa a patří mezi naše největší exportéry vůbec! I ve sveˇteˇ maji´ skveˇlou poveˇst. Koupili dokonce sve´ho americke´ho konkurenta - sveˇtozna´mou firmu Colt. Je to nevídaný český úspěch a zároveň obrovská podpora průmyslu i zaměstnanosti.

Odpoledne jsem se ještě zastavil ve firmě KRUŽÍK v Kroměříži, která vyrábí například průmyslová nebo garážová vrata a má za sebou skvělé výsledky - své výrobky dodává do 13 evropských zemí!

Třeba do Německa, Švýcarska nebo Dánska. A mimochodem - montovali třeba vrata na naší ambasádu v Severní Koreji. Byla to skveˇla´ na´vsˇteˇva i s mi´stostarostou Kromeˇrˇi´zˇe Karel Holík - místostarosta Kroměříže. Pořád říkám, že zlaté české ručičky mají světu co nabídnout a tyhle firmy jsou toho důkazem. Je to ale tvrdá práce a prosadit se po náročném covidovém období na evropském trhu je o to náročnější. Máte mojí největší podporu. Vám i dalším českým firmám chci maximálně pomoci!

Mám za sebou také jednání s hejtmanem Zlínského kraje Radimem Holišem a radní pro zdravotnictví Olga Sehnalová, mojí kolegyní z ČSSD. Řešili jsme přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnických záchranných služeb se Slovenskem. Chceme dostupnou, rychlou a kvalitni´ pe´cˇi. Tohle téma se řeší už od roku 2011 a jsem přesvědčený o tom, že je potřeba co nejrychleji domluvit všechny detaily. Musíme si pomáhat, a pokud jde o zdraví lidí, pak to podle mě platí dvojnásob! Navštívil jsem také Operační středisko Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje?? a opravdu smekám před všemi, kteří dokáží v krizových situacích pomáhat druhým lidem. Naprostá profesionalita a špičková úroveň. Tyhle prostory, co vidíte na fotkách, už ale bohužel nestačí a brzy se budou stěhovat do většího. Olga Sehnalová tu v oblasti zdravotnictví udělala obrovský kus práce - a to i ve spolupráci s poslankyní ČSSD Alena Gajdůšková, která navíc řeší i sociální péči.

Myslím si, že si vedou velmi dobře! Já bych se za takto odvedenou práci a špičkovou úroveň na jejich místě opravdu nestyděl.

Měl jsem také možnost projít si na chvilku kouzelnou Kroměříž, které po právu říkají Hanecké Athény. Mimochodem, cestou jsem na trhu koupil pro dceru krásné dřevěné autíčko, tyhle české dárky jsou stejně nejlepší! Tak doufám, že bude mít doma úspěch.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.