Ministr Pelikán podpořil v Brně projekty sociálního začleňování

02.02.2018 17:29

Ministr Pelikán včera s náměstkyní pro agendu lidských práv navštívil brněnské lokality a podpořil projekty sociálního začleňování. Město Brno od roku 2015 spolupracuje s vládní Agenturou pro sociální začleňování, jejíž agenda nově pod ministra spravedlnosti spadá. Ministr a náměstkyně Martina Štěpánková navštívili například i místní organizaci DROM, která se sociálnímu začleňování věnuje v terénu – nejčastěji s ohledem na hledání práce a řešení distribuce drog.

Ministr Pelikán podpořil v Brně projekty sociálního začleňování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Robert Pelikán

Brno sociální problematiku řeší v šestnácti lokalitách s vyšším výskytem sociálně vyloučených osob, kterých je ve městě zhruba 15 tisíc. Od roku 2015 město spolupracuje na projektech s vládní Agenturou pro sociální začleňování spadající nově do gesce Ministerstva spravedlnosti, propojilo se také s dvanácti příspěvkovými organizacemi. Častými problémy jsou nevyhovující bydlení rodin s dětmi, špatné napojení na zdravotní péči a zanedbávání školní docházky.

„Sociální vyloučení nemá jednu příčinu. Řešení proto musí vypadat jako schody, které pomohou lidem, kteří o to stojí, postupně nahoru. Je tady ale často vidět problém se vzájemným propojením těch jednotlivých stupňů. Základem je samozřejmě důstojné a odpovídající bydlení. V tom může být Brno pro ostatní lokality velkou inspirací,“ řekl ministr Pelikán v jednom z bytů, které město poskytlo v rámci projektu Housing first, tedy bydlení především. Do městských bytů se díky němu nastěhovalo několik desítek rodin.

„Je to projekt, který město začalo testovat v roce 2015. V dubnu následujícího roku bylo vybráno 50 rodin v akutní bytové nouzi. Až na jednu si všechny dokázaly bydlení udržet dodnes a díky projektům se do rodin už vrátilo deset dětí z náhradní péče. V těchto rodinách se také zlepšila školní docházka,“ řekl brněnský zastupitel Martin Freund.

V rámci návštěv ministr a náměstkyně navštívili také základní a mateřskou školu, která vzdělává 80 % žáků ze sociálně znevýhodněných rodin, noclehárnu a azylové zařízení nebo sdružení Podané ruce, které spolupracuje s lidmi po propuštění z výkonu trestu. „Osmdesát procent klientů kontaktuje sdružení už ve výkonu trestu nebo ve vazbě, což považuji za velmi důležité. Jde o komplexní poradenství a také o to, že lidé hned po propuštění mají kam jít pro radu i pomoc,“ uvedl ministr Pelikán závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…