Ministr Prymula: Základním úkolem je stabilizovat stávající epidemiologickou situaci

22.09.2020 14:21

Premiér Andrej Babiš uvedl v úterý 22. září 2020 do úřadu nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Úřad svému nástupci předal odstupující ministr Adam Vojtěch.

Ministr Prymula: Základním úkolem je stabilizovat stávající epidemiologickou situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Premiér Babiš poděkoval Adamu Vojtěchovi za jeho práci ve funkci ministra zdravotnictví. Jako prioritní úkoly nového ministra Romana Prymuly předseda vlády označil zabezpečení kapacit fakultních i krajských nemocnic při jakémkoliv vývoji situace epidemie koronaviru, projekt Chytré karantény a zrychlení zpracování informací o pozitivně testovaných osobách a trasování. Dále ve spolupráci s vládním zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci Vladimírem Dzurillou zveřejnit údaje o kapacitách odběrných míst a laboratoří.

„Nejdůležitější úkol nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly je zajistit dostatečné kapacity lůžek v nemocnicích, a to při jakémkoliv vývoji epidemie koronaviru. Druhý velký úkol ministra je vylepšování Chytré karantény. Se Vladem Dzurillou jsme se shodli, že zveřejníme kapacity laboratoří a odběrných míst, kapacity trasování a čísla o tom, jak fungují krajské hygieny. Ať má veřejnost přehled a vidíme rezervy, ale i to, kde je odpovědnost krajů,“ uvedl český premiér.

Andrej Babiš dále zdůraznil roli Ústředního krizového štábu, jehož zřízení by mělo pomoci zlepšit spolupráci s kraji. Toto by mělo pomoci chránit zvláště rizikové skupiny, mezi které patří senioři, lidé se zdravotním postižením, dlouhodobě nemocní či s chronicky oslabenou imunitou a další osoby v zařízeních, jejichž zřizovateli jsou především kraje.

„Jsem přesvědčen, že společně to určitě zvládneme. Přesně víme, co je potřeba dělat. Máme málo času, takže je potřeba tyto věci řešit okamžitě,“ řekl Andrej Babiš.

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula kladl důraz na nutnost přijímání včasných a efektivních opatření zvláště v současné nepříznivé situaci. “Jak pan premiér zmínil, tak základním úkolem, který přede mnou stojí, je nějakým způsobem stabilizovat stávající epidemiologickou situaci. To znamená, pokud možno oploštit epidemii, která v tuto chvíli tady probíhá. Já bych chtěl říci, že tento úkol vůbec není jednoduchý. Udělám pro to vše. Na druhou stranu nejsem spasitel a určitě bych to nezvládl bez pomoci všech,“ řekl Roman Prymula.

Ministr Prymula zároveň řekl, že nechce dělat opatření, která by hendikepovala ekonomiku. „Když zakážeme veškeré aktivity venku, tak mohou probíhat v domácích podmínkách skrytou formou a tady přeci nejde o to, abychom něco zakazovali, ale abychom si všichni uvědomili, že se po určitou dobu teď nemáme těsně stýkat, protože to je to největší riziko přenosu tohoto viru,“ uvedl nový ministr zdravotnictví.

„Já bych tady chtěl hrozně moc poděkovat jednak odcházejícímu panu ministrovi, protože tady odvedl obrovský kus práce, panu premiérovi za důvěru, kterou mi dal. Já se pokusím ji naplnit, byť to určitě nebude jednoduché. Ale to hlavní poděkování patří všem zdravotníkům, všem hygienikům, všem IT specialistům, hasičům, policistům a všem, kteří se v tomto angažovali. Zdravotníci v první linii jsou neustále vystavováni kontaktům, které jsou pro ně rizikové a oni pro nás nepochybně pracují a doufám, že nadále pracovat budou,“ poděkoval závěrem ministr Prymula.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…