Ministr Stropnický: Nyní nejde o nic menšího než o klíčové schopnosti armády

06.08.2014 22:35

Vláda schválila soubor významných zakázek ve prospěch AČR.

Ministr Stropnický: Nyní nejde o nic menšího než o klíčové schopnosti armády
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Vláda ČR na svém dnešním zasedání projednala a schválila soubor několika významných zakázek ve prospěch AČR. Ty se týkají především pořízení munice různých typů, ráží a určení pro pozemní a vzdušné síly AČR, nebo pokračující servisní podpory pro vojenské vrtulníky a zajištění jejich průběžných a generálních oprav.

 V oblasti nákupů munice ministerstvo pokračuje v doplňování chybějících zásob různých druhů munice pro výcvik a nasazení jednotek a úkolových uskupení AČR při obraně státu a v zahraničí. Předmětem veřejné zakázky pro pozemní síly bude zejména munice pro pistole, útočné pušky, odstřelovací pušky a kulomety, munice pro zbraňové systémy bojových vozidel Pandur, ale také cvičná, školní a pyrotechnická munice. Ve prospěch vzdušných sil bude pořizována kulometná munice pro vrtulníkové letectvo, letecké neřízené rakety pro letouny L-159, kanónová munice pro letouny JAS-39 GRIPEN a klamné cíle pro systémy ochrany techniky vzdušných sil.

„Nyní nejde o nic menšího než o klíčové schopnosti armády. Proto děláme vše pro to, abychom včas a v nezbytném rozsahu zásoby těch nejvíce potřebných druhů munice průběžně doplňovali. Zároveň u této zakázky chceme zúročit možnosti spolupráce se spojenci, kteří obdobnou munici rovněž pořizují. To může mít významný ekonomický efekt,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

 Veřejnou zakázku k doplnění zásob munice v předpokládané hodnotě více než 750 milionů Kč Ministerstvo obrany uskuteční ve spolupráci s agenturou NSPA (NATO Support Agency) v letech 2014 až 2015. NSPA je neziskovou alianční agenturou, která při realizaci nákupů v oblastech vojenského materiálu shromažďuje akviziční požadavky jednotlivých členských států. Dosahuje tak podstatně větších objemů, může získat množstevní slevy a další výhody nebo dosáhnout zahájení výroby munice, která se nevyrábí pravidelně. Nákupy zejména různých druhů munice rezort Ministerstva obrany ve spolupráci s NSPA realizuje již třetím rokem s velmi dobrými výsledky a zkušenostmi.

 Servisní podporu a generální opravy vojenských vrtulníků typové řady Mi (vrtulníky Mi-8, Mi-17, Mi-171Š a Mi-24) z výzbroje vzdušných sil AČR bude i v letech 2015-2018 zajišťovat státní podnik LOM PRAHA. Rezort ministerstva obrany k zabezpečení jejich komplexní servisní podpory v uvedeném čtyřletém období vyčlení 490 milionů Kč. Dalších 635 milionů Kč je připraveno na nezbytné generální opravy. V obou případech jde o rámcové smlouvy, jejichž objem nemusí být vyčerpán, záležet bude na aktuální potřebě vzdušných sil. Dopravní, transportní a bojové vrtulníky typové řady Mi byly do výzbroje zařazovány postupně od roku 1967. Celkem je ve výzbroji vzdušných sil AČR 42 vrtulníků uvedených typů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…