Z dnes zveřejněné studie, kterou si nechala vypracovat EK, vyplývá, že 31 procent testovaných produktů prezentovaných spotřebiteli jako stejné nebo podobné, měly v různých členských státech odlišné složení. Analýza se týkala téměř 1400 potravinářských výrobků z 19 zemí EU.
„Plošné testy v Evropské unii potvrdily, že dvojí kvalita potravin je závažný problém a její počáteční zpochybňování ze strany Evropské komise nebylo na místě. Výsledky společného testování ukázaly, že dvojí kvalita existuje u významné části testovaných výrobků. Nejde o to, že některá verze stejně prezentovaného výrobku by byla zdravější nebo méně zdravá nebo nekvalitní. Jde o rozdílný podíl hlavních nebo charakteristických složek v daném produktu. Ten by měl být ve všech stejně prezentovaných výrobcích stejný. Nemůžeme připustit, aby v Unii existovali občané několika kategorií,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV