Ministr Výborný: Pomoc s dluhy na zdravotním pojištění a větší dostupnost lékařů v regionech schválila vláda

19.01.2024 13:09 | Tisková zpráva

Hned dva důležité zákony z pera lidovců schválila vláda. Prvním z nich je návrh zákona, cílící na pomoc s dluhy na zdravotním pojištění. Ten vychází z konceptu milostivého léta, který prosadil nynější lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný. Pomůže věřitelům, ale i desetitisícům dlužníků.

Ministr Výborný: Pomoc s dluhy na zdravotním pojištění a větší dostupnost lékařů v regionech schválila vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marek Výborný

Druhým zákonem je návrh lidovecké místopředsedkyně senátu Jitky Seitlové, který se zase zaměřuje na zlepšení dostupnosti lékařské péče v regionech. Zjednodušuje totiž výkon praxe pro lékaře z ciziny, kteří budou nově moci za mírnějších podmínek pracovat pod dohledem českého kolegy.

Koncept milostivého léta pomůže u dluhů na zdravotním pojištění

„Milostivé léto I a II znamenalo konec více než dvaceti tisíc soudních exekucí a umožnilo lidem návrat do normálního života. Následně se podařilo využít veškerých zkušeností a přetavit je v zákon zaměřený na penále a exekuční náklady u dluhů vůči České správě sociálního zabezpečení. Ten pomohl necelým dvěma stovkám tisíc lidí. Souběžně bylo možné bez úroků, poplatků a penále zaplatit také drobné nedoplatky na daních. Dluhy se mají platit, a my proto dáváme znovu a naposledy dlužníkům jedinečnou možnost splatit jistinu do poslední koruny. Také u dluhů na zdravotním pojištění nyní hodláme uplatnit koncept milostivého léta. Benefitovat nebudou pouze sami dlužníci, ale i zdravotní pojišťovny, které díky tomuto zákonu mohou rychle inkasovat nemalé finanční prostředky,“ tvrdí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), jeden z předkladatelů návrhu a popularizátor konceptu milostivého léta v ČR.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí

Milostivé léto u zdravotního pojištění se týká především Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), jelikož ta na rozdíl od zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven využívá exekucí podle daňového řádu. Akce může pomoci desetitisícům dlužníků a objem zaplaceného pojistného se může pohybovat v desítkách milionů korun. Zákon by se měl vztahovat na všechny fyzické osoby, kterým byla exekuce nařízena do konce roku 2023. Akce má proběhnout mezi 1. červencem a 31. listopadem příštího roku. Při zaplacení dlužné částky se dlužníkům odpustí penále i náklady na exekuce. Dluh půjde splatit jednorázově, u částek přesahujících pět tisíc korun až ve dvanácti splátkách a u dluhů nad 50 tisíc korun bude možné splácení rozdělit až do 36 měsíců.

Senátní novela cílí na řešení nedostatku lékařů v regionech

„Nutně potřebujeme vyřešit nedostatek stomatologů, pediatrů, ale i dalších lékařů v některých českých regionech. Současná legislativa ale umožňuje lékařům ze zemí mimo EU u nás pracovat až po obtížně zvladatelné aprobační zkoušce. Proto chceme zájemcům, kteří splní podmínky, umožnit pracovat pod dohledem jiného, českého lékaře, a to po doložení pregraduálního vzdělání a zaevidování se na ministerstvu zdravotnictví. Jedná se o velmi podobnou úpravu, jaká v současnosti platí na Slovensku nebo v Polsku. Takto pomůžeme pacientům lépe sehnat lékaře a lékařům z ciziny, zejména z Ukrajiny, sehnat práci. Zejména ale rozšíříme dostupnost zubní péče pro naše občany,“ říká lidovecká místopředsedkyně senátu Jitka Seitlová.

Podle slovenské či polské legislativy může zubní lékař pracovat až tři roky pod přímým odborným vedením zkušeného zubního lékaře a během této doby projít standardní aprobační zkouškou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…