Ministr Zaorálek: Virus je velice efektivní vůči společnostem, které nedodržují pravidla

26.02.2021 16:33

Projev na 88. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. února 2021 k návrh zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 a o změně některých souvisejících zákonů.

Ministr Zaorálek: Virus je velice efektivní vůči společnostem, které nedodržují pravidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Děkuji. Dámy a pánové, já se vám omlouvám, že vystupuji, a doufám, že mi to odpustíte, ale nemohu vám neříct jednu věc. Problém té epidemie není v této zemi a na světě problém technokratický. Je to problém kulturní. Když říkám, že to není problém technokratický, tak teď není na nás, abychom tady vystupovali a mluvili o nějakých zázračných lécích a technikách a o nějakých... - to není naše role. To, co je vlastně nejpodstatnější, je, jak jsme schopni se v té epidemii chovat, jak kulturně se v ní chováme. To je úplně podstatné.

Tady jsou různí, kteří čtou zahraniční články a zkoumají, podle čeho se ten virus chová. A je to těžké říct. Ale jedna věc je docela zřejmá, která se dá dát jako závěr. Ten virus je velice efektivní vůči společnostem, které nedodržují pravidla. Tam, kde se nedodržují pravidla, tam ten virus prostě vítězí. Já věřím, že i profesoři, kteří tady jsou, budou v tomhle se mnou souhlasit. A rozumíte, každé bezohledné chování, dokonce i v této sněmovně to nedodržování pravidel, to je vlastně to nejhorší. Ta nekulturnost, která se tady děje, i ty výrazy, které tady létají, všechna tahle nekulturnost je vlastně největší podrážení nohou v tom boji proti viru. Chápete, ne debaty o lécích. To nám ani nepřísluší, ale to, jakou kulturu prezentujeme a jakou kulturu se snažíme přesvědčit ostatní, aby v této zemi panovala.

Řecký historik Herodotos už v 5. století před naším letopočtem byl jeden z prvních. To byl otec dějepisu. Začal mluvit o tom, že etnika se dělí a liší podle toho, jakou mají toleranci vůči těm, kteří nerespektují pravidla. A je bohužel pravda, že česká společnost je zrovna ta, která by u toho Herodota patřila mezi ty, kde se vlastně toleruje to, že pravidla porušují. Vidíme to skoro každý den. Mohu vám tady říkat řadu příkladů a je to to, co vlastně popuzuje.

My jsme bohužel ti, kteří... Já neříkám, že jsme špatní. Máme také schopnost improvizovat. Tahle schopnost souvisí i s určitými výhodnými vlastnostmi v evoluci, ale bohužel teď v té epidemii je to prostě na draka! Tahle naše schopnost nerespektovat pravidla, dokonce to dávat na odiv, chápete, tyhle bezohlednosti se dneska obracejí proti nám. Když se mě někdo bude ptát, proč jsme na tom špatně, a měl bych na to laicky odpovědět, tak řeknu, tak je to právě kulturní problém. My to máme prostě v sobě, porušovat ta pravidla. I historický vývoj k tomu vedl.

A proto já se omlouvám, že jsem na to reagoval, i když se zdá, že je lepší mlčet, já vám rozumím, ale chtěl jsem to říci. Právě tohle, tahle bezohlednost, tyhle sprosté výrazy, ta nekulturnost, která tady ve sněmovně se také projevuje, to je důvod, proč ten virus vítězí! Je to kulturní problém, ne technokratický! A já to tady neříkám, abych teď na vás křičel, ale abych poděkoval opozici, poděkoval těm, kteří proti té nekulturnosti nám dneska podávají ruku. Kvůli tomu jsem vystoupil, protože jediná šance, rozumíte, jak v tomhle kulturně uspět - Nový Zéland. Nový Zéland je země, která má v něčem stejné vlastnosti jako my. Také mají tendenci porušovat pravidla a dokázali to změnit. Dokázali vytvořit velmi přísný systém. To znamená, i my s tou naší schopností improvizace a nerespektování pravidel, i my bychom měli být schopni si říci: teď to prostě nejde, teď tyhle vlastnosti jsou na nic, teď se pravidla respektovat musí. A tohle je role nejenom vlády, ale i Sněmovny, všech, kteří dnes politiku dělají. A já vystupuji proto, abych poděkoval opozici za ta jednání, která se dnes vedla, já děkuji za ty dohody, které se udělaly, a za to, že dneska tady snad nesedíme marně, protože se nakonec dohodneme. Jsou to kompromisy. To je naše práce. Ale to je to, co dnes musíme předvést v české společnosti, že jsme se dohodli a že preferujeme kulturnost proti nekulturnosti! (Potlesk poslanců ČSSD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu