Ministryně Černochová: V zájmu urychlení darovaly firmy materiál resortu obrany

06.03.2022 11:41 | Tisková zpráva

Vláda České republiky schválila na návrh ministryně obrany Jany Černochové další dar Ukrajině, tentokrát materiál od českého obranného průmyslu.

Ministryně Černochová: V zájmu urychlení darovaly firmy materiál resortu obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Ministerstvo obrany obdrželo materiál v hodnotě 17 mil. Kč od společností Česká zbrojovka, Holík International, DSS a Sellier & Bellot. Vláda České republiky obratem schválila bezúplatný převod tohoto materiálu Ukrajině.

„Děkuji zástupcům všech zapojených zbrojařských firem, že v této nelehké době našli během několika dní materiál, který Ukrajina nutně potřebuje k obraně proti Putinově agresi,“ uvedla ministryně Černochová, která s představiteli obranného průmyslu v této věci jednala v neděli 27. února 2022.

Konkrétně zbrojaři darují stovky kulometů, útočných pušek, samopalů, více než 100 tisíc nábojů do nich a zhruba tisícovku taktických rukavic. V zájmu maximálního urychlení celého procesu darovaly firmy materiál resortu obrany, který po schválení vládou zajistí jeho předání ukrajinské straně.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Jedná se již o pátou dodávku vojenského materiálu, včetně této zásilky tak její ozbrojené síly dostaly nebo dostanou materiál o celkové hodnotě více než 650 milionů korun. Česká republika nejprve již na konci ledna rozhodla o daru 4006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 mm o hodnotě 36,6 mil. Kč.

Krátce po vypuknutí násilí na Ukrajině pak v rychlém sledu vláda rozhodla o daru tisíců pušek a pistolí spolu s miliony nábojů za více než 188 mil. Kč a následně také o daru z bezpečnostních důvodů blíže nespecifikovatelné těžké techniky o hodnotě téměř 400 mil. Kč. Ze zásob Armády ČR byl ve středu 2. března darován vojenský zdravotnický materiál v celkové hodnotě 20,885 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Rozdělení společnosti je dílem globalistů

12:16 Zeman (PRO): Rozdělení společnosti je dílem globalistů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozdělení společnosti.