Mračková Vildumetzová (ANO): Z odborných náměstků se udělali vrchní ředitelé, takže dva lidi dělají jednu funkci

24.05.2024 20:07 | Zprávy

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o státní službě

Mračková Vildumetzová (ANO): Z odborných náměstků se udělali vrchní ředitelé, takže dva lidi dělají jednu funkci
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové,

já jsem včera byla přerušena z důvodu toho, že již končil jednací den, nebo jednací polovina toho dne. Musím znovu konstatovat, pane ministře, pouze stručně, že já opravdu s tím zákonem mám problém. Chtěla bych poděkovat za to včerejší svolání toho kulatého stolu. Mám problém především s tím, že jsem přesvědčena o tom, že zákon o státní službě se tady především přijímal právě v souladu se zákonem o úřednících, který už tady byl, aby došlo k odpolitizování státní správy. A jsem přesvědčena, že ten zákon o úřednících to naplňuje, a zákon o státní službě od té doby, co vy jste se stal ministrem, a od té doby, co jste sem přinesl první novelu a teď v tuto chvíli druhou novelu, takže to odpolitizování státní správy z toho daného zákona se nám vytrácí, a já si myslím, že to je hlavním úkolem nás, abychom opravdu udělali maximum pro to, aby státní správa právě byla odpolitizovaná.

Znovu budu opakovat, že včera na tom kulatém stole jste mně vysvětloval, že přijetím toho prvního zákona, který jste přinesli hned tedy po volbách, byl to pro vás asi stěžejní zákon, kde jste si potřebovali schválit, že si budete moci přivést nespočet politických náměstků na své resorty, v tom zákoně předešlém bylo, že to, že to mohli být maximálně dva političtí náměstci, tak jste mi vysvětlil, že je ta politická rovina, a že je ta odborná rovina. S tím bych já ještě dokázala nějakým způsobem souhlasit, když se podívám na minulou vládu a na své kolegy, tak opravdu měli určitě nějakého politického náměstka, ale - spočítala bych to podle mě na jedné ruce - byly to opravdu pouze ojedinělé případy a každý ten ministr si za to nesl i politickou odpovědnost. Protože řekněme si na rovinu, že prostě politický náměstek nemusí splňovat vůbec žádná kritéria, splňuje pouze kritérium, že ho chce daný ministr, nemá odpovědnost za nic. A je to o to horší, že když jste si na těch resortech tolik těch politických náměstků přivedli, a opravdu každý - vy teď tedy držíte, že skoro na každém resortu máte tři politické náměstky, tak jsem si nevšimla, vy tedy chodíte na bezpečnostní výbor, to musím říct, velmi korektně, ale myslím si, že řada ostatních ministrů na ty výbory nechodí...

Řada ministrů na výbory nechodí, a když tam nejdou, tak tam pošlou vrchního ředitele. Zpravidla nepřijde právě ten, kdo by tedy měl zastupovat toho ministra jako takového. A myslím si, že to samé je i v mediálním prostoru. Mně se mnohokrát stává, a asi i vám, že se třeba řekne, že nemůžete, nebo že nemůže někdo jiný. Ale nikdy jsem neviděla, že by tam šel právě politický náměstek, popřípadě se právě pošle vrchní ředitel.

Já tedy znovu vysvětlím, že je tady duplicita těch věcí, a z odborných náměstků se udělali vrchní ředitelé, takže dneska dva lidi dělají jednu funkci - úplně otevřeně, když se vidím s některými kolegy z těch resortů, protože ti političtí náměstci jsou většinou straničtí kolegové, kteří jsou na tom resortu, takže když resort vede někdo ze STANu, tak ti političtí náměstci jsou právě z těch ostatních resortů, aby asi nějakým způsobem hlídali a kontrolovali práci toho ministra. No, když se jakoby pod čarou s některými těmi kolegy bavíte, tak samozřejmě všechno dělají právě ti vrchní ředitelé, ti mají odpovědnost, ti mají sekci, a prakticky, kdybych měla říct, jak oni to vnímají, takže prakticky ti političtí náměstci jsou tam na to, aby předávali právě informace z toho resortu do těch svých stranických buněk.

No, nezlobte se na mě, politický náměstek nás stojí zhruba 150 000 měsíčně, stojí to daňové poplatníky, a na to, aby se dostávaly informace do stranických buněk, tak já chápu, jste pětikoaliční vláda, takže potřebujete samozřejmě mít hodně těch pozic, ale já tohle prostě pořád považuju za neskutečné a nehorázné a nikdy s tímto krokem nebudu souhlasit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…