Niedermayer (TOP 09): Proč bude složité "nastartovat Unii"?

21.06.2019 16:47

Komentář na facebookovém profilu k restartu Evropské unie

Niedermayer (TOP 09): Proč bude složité "nastartovat Unii"?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Šéfa evropské komise navrhuje Rada, tedy premiéři a presidenti (většinou cca 21 zemí). Musí přitom zohlednit výsledky voleb do EP (vyhrála EPP, před socialisty a Macronovou stranou posílenými Liberály). Navržený kandidát musí získat podporu v parlamentu, ideálně velkých, prounijních skupin (tří zmíněných a Zelených).

Již to je složité. Navíc, v Radě mají zmíněné tři skupiny podobný počet hlasů. Takže, zablokovat kohokoliv je snadné, nalézt dohodu složité.

Bohužel, mezi Radou a Parlamentem je jeden ještě větší rozpor, než otázka jmen a států.Je jím touha premiérů, mít "slabého" šéfa komise, který "zúřaduje", co mu řeknou (vpraxi to, co budou chtít velké země). Zatím co parlament preferuje, aby šéf komise dělal to, co mu ukládá smlouva - tedy navrhoval legislativu, která je ve prospěch spojenectví a nekompromisně plnil smlouvy, včetně dohledu nad dodržováním pravidel.

To je pro mne mnohem důležitější, než konkrétní jméno a dle toho budu podporu kandidátů zvažovat.

P.S.: Pan premiér Babiš bude bezesporu jeden z největších propagátorů konceptu šéfa komise - šedé myši, zatím co jasný a doložený zájem zemí, jako jsme my, je právě šéf spíše autonomní a odvážný. Neb přes něj vede spíše cesta k fungující Unii, která bude sto pomáhat řešit trable dnešní doby...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…