Ochodnická (TOP 09): Nově bude stačit k regulaci nařízení vlády

06.08.2023 14:04 | Ze sítí

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k novele zákona o návykových látkách

Ochodnická (TOP 09): Nově bude stačit k regulaci nařízení vlády
Foto: TOP 09
Popisek: Martina Ochodnická

První srpnový den jsme s kolegy předložili novelu zákona o návykových látkách. Navazujeme tedy na to, co se podařilo u regulace nikotinových sáčků, která platí od začátku července 2023. Už při obhajobě regulace nikotinových sáčků jsme slíbili, že nezůstaneme pouze u nich.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6155 lidí

Jedná se o důležitý krok, který mj. rozšiřuje výčet o tzv. psychomodulační látky s psychoaktivními účinky (méně zdravotně i sociálně nebezpečné látky – kratom, konopí s nízkým obsahem THC…).

Jejich regulace by pak měla probíhat dle dat o jejich skutečné škodlivosti tak, jak o tom mluví také programové prohlášení vlády. V Evropě bychom tak byli průkopníky. Ostatně i u regulace nikotinových sáčků se u nás mnohé země inspirují. Byli jsme jednou z prvních zemí EU, kde se zákaz prodeje do 18 let podařil.

Za sebe považuji za zcela zásadní přínos této novely to, že již nebudeme muset sledovat epidemii užívání nějaké nové látky v našich školách po celý dlouhý legislativní proces, aby se nám podařilo zařadit to, co našim dětem evidentně škodí, na seznam regulovaných látek. Byla to pro mě tehdy skoro celý rok opravdová beznaděj. Nově bude stačit k takové regulaci nařízení vlády.

Tak snad brzy!

Plné znění novely naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

23:08 Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě