Okamura: Byrokratický aparát pod novou vládou Andreje Babiše nadále skandálně roste

23.01.2018 14:26

Komentář na facebookovém profilu k počtu úředníků na ministerstvech a dalších úřadech

Okamura: Byrokratický aparát pod novou vládou Andreje Babiše nadále skandálně roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Od letošního roku navyšuje vláda Andreje Babiše počet úředníků na ministerstvech a dalších úřadech o 600 osob ve srovnání se začátkem roku 2017. Tito úředníci budou stát státní rozpočet o 2,5 miliardy korun více než dosud. Byrokratický aparát pod novou vládou Andreje Babiše tak nadále skandálně roste. Připomíná to řecký scénář, když si tímto řecká vláda zavazovala státní úředníky, zvyšovala jejich počet a neustále jim zvyšovala platy, aby vládu volili. Výsledkem byl krach ekonomiky. Sliby chyby. Jen za poslední dva roky přitom již přibylo v ČR dalších cca 2 500 úředníků – to bylo ještě za společné vlády Andreje Babiše s Bohuslavem Sobotkou z ČSSD a Pavlem Bělobrádkem z KDU-ČSL.

Naše hnutí SPD prosazuje stop stav ohledně navyšování počtu úředníků a nákladů na veřejnou správu. Prosazujeme také zásadní snížení byrokracie včetně zrušení EET pro malé živnostníky a nahrazení paušální daní.

Je skandální, že průměrný plat v soukromé sféře je v ČR nižší než ve státní. Tedy ti, co se sami živí, mají nižší platy než ti, kteří jsou z jejich daní živeni. To je velmi ekonomicky nebezpečný trend. A samozřejmě to postrádá jakoukoli logiku.

Pro přehled uvádím, že v polovině roku 2015 bylo na úřadech zaměstnáno 75 277 úředníků, o půl roku později to bylo již 76 197, na začátku roku 2017 to bylo o 1700 víc a nyní jich přibude dalších asi 600.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.