Okamura: Loterijní firmy začaly vyhrožovat kvůli omezování hazardu

07.08.2014 16:00

Je to sotva tři týdny, co Sněmovna projednala v prvním čtení zákon o omezení hracích automatů a už se rojí výhružky hazardních firem, že se s Českou republikou budou soudit a že nám hrozí miliardové arbitráže. Tvrdí to šéf asociace provozovatelů hracích automatů Petr Vrzáň. Je dobře, že zákon o loterijích již dnes obsahuje ustanovení, které umožňuje okamžité zrušení jakéhokoli automatu bez nároku na jakoukoliv náhradu.

Okamura: Loterijní firmy začaly vyhrožovat kvůli omezování hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vyhrožování loterijních firem mi přijde naprosto nehorázné. Hazard je velmi nebezpečný a právě tyto společnosti profitují na lidech, kteří jsou závislí na hazardu. Závislost je nemoc. Nemoc těžká a prakticky nevyléčitelná, řešitelná jen totální, naprostou abstinencí, tak jako je tomu třeba u alkoholismu. Proto hnutí Úsvit jako jedná parlamentní strana prosazuje absolutní zákaz výherních hracích automatů a jejich internetových variant na celém území ČR. Bohužel pro tento návrh jsme nenašli ve Sněmovně většinovou podporu.

Stávající projednávaný návrh novely zákona omezuje hazard jen velmi mírně a je tak vítězstvím hazardní lobby u poslanců ostatních parlamentních stran, především těch vládních. I tak loterijní firmy vyhrožují. V podstatě se mají zrušit jen ty automaty, které jsou v rozporu s vyhláškou obce nebo jsou v blízkosti škol nebo kostelů. Tedy ty nejkřiklavější příklady. Stávající zákon i navržená novela je tedy naprosto nedostatečná, ale je to alespoň záblesk správným směrem, proto jsme jej také podpořili.

Jediným řešením pro cca 50 tisíc gamblerů v ČR, pro jejich rodiny a přátele, je úplný zákaz hracích automatů. To už dnes funguje v mnoha evropských zemích. Úplný zákaz je v Maďarsku nebo Irsku. Ve státech jako Norsko, Švédsko, Belgie nebo Rakousko na veřejnosti volně na výherní hrací automaty nenarazíte a tzv. kasina spočítáte na prstech ruky. Ani na vteřinu nelze pochybovat, že výnosy ze zdanění hazardu nepřeváží celospolečenské náklady jako zvýšená kriminalita, rozpad rodin nebo ztráta zaměstnání. Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby stát nebo soukromá firma parazitovali na něčí nemoci.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit přímé demokracie

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.