Okamura: Nikdy ani na vteřinu jsem nezpochybnil bezpráví, které se v Letech dělo

04.08.2014 15:59

Vyjádření k romskému táboru v Letech

Okamura: Nikdy ani na vteřinu jsem nezpochybnil bezpráví, které se v Letech dělo
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Tomio Okamura

V médiích se rozběhla vlna hysterie, která má navodit dojem, že Okamura popírá holocaust nebo zločiny nacistů či českých kolaborantů.

Nikdy ani na vteřinu jsem nezpochybnil bezpráví, které se v Letech dělo, odmítl jsem hned ve své první odpovědi jakékoliv násilí a už vůbec se moje vyjádření netýkalo zločinů spáchaných na těch, kdo byli z Let odvezeni do koncentračních táborů.

Při tvrzení, že se nejednalo o koncentrační tábor, ale o pracovní, vycházím z několika na sobě nezávislých zdrojů - tvrzení historiků, vládní komise, prezidenta Václava Klause, vyšetřování policie a knihy Historického ústavu Akademie věd s názvem „Historici a kauza Lety“. 

1) V rozhovoru pro Idnes (http://zpravy.idnes..cz/byl-tabor-v-letech-koncentrakem-ano-i-ne-d9y-/domaci.aspx?c=990331_145225_domaci_pez ) mluví historik Jaroslav Valenta a ředitel archivní správy ministerstva vnitra Oldřich Sládek: "Pojem 'koncentrační tábor' vyvolává u dnešního občana, který je o celé věci informován jen z médií, zcela automaticky asociace s Mauthausenem, Osvětimí, Majdankem a podobně," uvedl historik Jaroslav Valenta. "V protektorátu Čechy a Morava podle říšských předpisů žádné koncentrační tábory být nemohly," upozorňuje ředitel archivní správy ministerstva vnitra Oldřich Sládek. "Poměry v Letech byly jistě drastické, nicméně jsou známy skutečnosti v koncentračním táboře nemyslitelné," napsal Jaroslav Valenta. "V Letech nedocházelo ke střílení, k usmrcování. Vězni se odtud vozili do civilních nemocnic. To by se v koncentračním táboře klasického typu nemohlo stát," řekl Oldřich Sládek. Tábor v Letech spravovali Češi podřízení protektorátní vládě. "Postačuje však kriminální chování několika jedinců k tomu, aby se psalo o spoluvině českého národa na genocidě Romů nebo o vyhlazování po česku? Myslím, že nikoliv," napsal Jaroslav Valenta.

2) Václav Klaus řekl ve svém rozhovoru pro Lidové noviny dne 14.5.2005 ohledně tábora v Letech (http://www.klaus.cz/clanky/1469 ): „Myslím, že ten věcný problém je opravdu poněkud složitější, než jak je trivializován. Ukazuje se, že to s tím táborem je složitější. Že to byl původně pracovní tábor pro ty, kteří odmítali pracovat. Zdaleka ne jen romský. Není to opravdu koncentrační tábor v tom slova smyslu, jak každý z nás podvědomě rozumí slovu koncentrační tábor a vidí Osvětim, Buchenwald a tyto věci. Samozřejmě se tam odehrála celá řada tragických věcí. Rozumím-li ale tomu, tak oběti toho tábora byly primárně spojené s epidemií skvrnitého tyfu, a nikoli s tím, co bývá tradičně chápáno jako oběť koncentračního tábora. Aspoň v tom, co se každé dítě učí ve škole. Samozřejmě, že je třeba patřičnou pietu tomuto místu zvolit.“

3) V roce 1999 se na pojmenování tábora shodla smíšená komise, která z pověření vlády zkoumala romský holocaust a vymyslela pro Lety vlastní termín: "tábor nucené koncentrace", jelikož neměla na základě zjištěných fakt odvahu ho nazvat přímo „koncentračním táborem“.

4) Celou věc již dokonce šetřila v minulosti i policie. Petr Uhl totiž podal za stejný výrok (tzn. že se jednalo o pracovní tábor, nikoliv o koncentrační) trestní oznámení na europoslance Miloslava Ransdorfa. Policie na základě znaleckých posudků historiků dala za pravdu europoslanci Miloslavu Ransdorfovi a neobvinila ho.

5) Další podrobnosti jsou uvedeny i v knize Historického ústavu Akademie věd s názvem „Historici a kauza Lety“.

Znovu zdůrazňuji, nikdy ani na vteřinu jsem nezpochybnil bezpráví, které se v Letech dělo a už vůbec se moje vyjádření netýkalo zločinů spáchaných na těch, kdo byli z Let odvezeni do skutečných koncentráků. Odmítám a vždy budu odmítat jakékoliv bezpráví na jakékoliv skupině obyvatel. Romové, kteří tu byli shromáždění, byli následně z velké části zavražděni v koncentračních táborech. Romský holokaust je strašný a tábor v Letech byl zločinný.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.