Okamura: Přímá volba a odvolatelnost politiků povede ke kvalitnější demokracii

07.01.2018 17:00

Komentář na facebookovém profilu k návrhu zákona o přímé volbě a odvolatelnosti politiků

Okamura: Přímá volba a odvolatelnost politiků povede ke kvalitnější demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Po návrhu zákonů o referendu a o zákazu propagace nenávistné ideologie jako je ta islámská jsme do Sněmovny jménem SPD podali po volbách již třetí zákon – a to o přímé volbě a odvolatelnosti politiků a jako první krok navrhujeme, aby se to týkalo starostů a hejtmanů. Přímá volba a odvolatelnost politiků povede ke kvalitnější demokracii a obrodě správy věcí veřejných v České republice. Přímá volba a odvolatelnost také zdůrazní osobní odpovědnost politika. Navíc dojde k podstatnému posílení důvěry občanů, kterým se tak vrátí nutný pocit a zájem, že se podílejí na správě věcí veřejných a skutečně o nich sami rozhodují, což by mělo podstatně zvýšit i volební účasti.

K všem třem našim stávajícím návrhům zákonů se nyní vyjádří vláda a nehledě na její stanovisko poputují všechny návrhy do Poslanecké sněmovny. Jsem opravdu zvědavý, jak budou jednotlivé politické strany hlasovat.

Například přímá volba starostů je naprosto standardním způsobem volby v mnoha evropských státech. Tento druh volby je znám ze států jako je Itálie, Portugalsko, Řecko, Kypr, Slovinsko, Slovensko, Polsko, Rumunsko, Bulharsko, Ukrajina, Makedonie nebo Albánie. Přímá volba se aplikuje například i ve Velké Británii, kde o způsobu volby rozhodují občané v referendu. V Německu a Rakousku se užívá přímá volba v celé řadě spolkových zemí. V Norsku a Maďarsku je přímá volba v obcích do 10 000 obyvatel.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.