Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

21.05.2024 18:09 | Zprávy

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh usnesení, nazvaného Reakce na situaci na Slovensku

Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda SPD

Vážené dámy a pánové,

jako bod číslo 1 dnešní schůze Poslanecké sněmovny by chtěl navrhnout mimořádný bod v souvislosti s atentátem na premiéra Fica. Hnutí SPD důrazně odsuzuje atentát na slovenského premiéra Fica. Označování lidí s jiným názorem a vlastenců za extremisty vede k radikalizaci společnosti a k projevům násilí. Odmítáme jakékoliv projevy politicky motivovaného násilí a podněcování k němu, ať jsou vedeny z jakýchkoliv pozic a z jakékoliv části politického spektra. V poslední době jsme i u nás svědky politického a mediálního lynče vykreslujícího politické oponenty s jiným politickým názorem jako antisystémové živly, populisty, extremisty a nepřátele státu sloužící zájmům cizích mocností. Tento mimořádně nebezpečný a vulgární způsob politického boje, kterým je rozdělována společnost, je vlastní zejména politickým silám označujícím se jako liberální, progresivní či prozápadní a jeho cíli, terči a oběťmi jsou především politici a politické subjekty hlásící se k vlastenectví, obraně národních zájmů, konzervatismu a odmítající vyzbrojování Ukrajiny.

Tento způsob komunikace vedený u nás zejména vrcholnými představiteli současné vládní pětikoalice, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN, vede pouze k radikalizaci společnosti, nenávistným projevům a násilí tak, jako to vidíme na Slovensku. To hnutí SPD jednoznačně odmítá. A v čem by měla být celá pointa mimořádného bodu, který může skončit opravdu během jedné minuty? Hnutí SPD navrhuje, aby Poslanecká sněmovna přijala jednovětné usnesení: "Poslanecká sněmovna důrazně odsuzuje atentát na slovenského premiéra Roberta Fica." My bychom byli rádi, aby se pouze hlasovalo o tomto usnesení, nic víc. Není potřeba ani - samozřejmě, když by někdo chtěl vystoupit, tak může, ale já už jsem řekl vše. To znamená, pouze bych chtěl, aby se hlasovalo o tomto jednovětném usnesení, aby o něm hlasovala Poslanecká sněmovna, nic víc. To znamená, aby se hlasovalo na návrh SPD o usnesení: "Poslanecká sněmovna důrazně odsuzuje atentát na slovenského premiéra Roberta Fica." A tím by to všechno, tím bychom měli tento bod vyřízen. Takže bych rád poprosil - a už k tomu nechci říkat ani víc, abych zbytečně nerozvířil debatu a nějak ten bod, třeba z toho neudělal nějaké další politikum - toto bych chtěl, abychom čistě toto prohlasovali.

Tak třeba. Já bych dal vysloveně neutrální název, aby to nevadilo ani Fialově vládní pětikoalici nebo vám, vysloveně neutrální název třeba...

Reakce na situaci na Slovensku. (Předsedající: Dobře.) A pakliže by to mělo šanci, tak opravdu jen tento název a jen tato jedna věta, abychom to prohlasovali. (Předsedající: Děkuji.) Nic víc, vůbec. Děkuju. A myslím, že je to jinak i v souladu s tím, co proběhlo ve slovenském Parlamentu, taky všichni pro to dneska hlasovali, ale my jsme to měli připraveno už nezávisle na tom tedy. Takže toto je bod číslo 1.

Dál bych tedy chtěl probrat jako bod číslo 2 schůze Poslanecké sněmovny hlasování o migračním paktu, migrační pakt, protože od minulé schůze Poslanecké sněmovny se situace opět posunula, protože minulé úterý proběhlo závěrečné hlasování o migračním paktu, a kdy ministr Zbyněk Stanjura za ODS se za vládu České republiky zbaběle a alibisticky zdržel při hlasování o migračním paktu EU, který zásadním způsobem poškozuje Českou republiku. Bylo to minulé úterý a tím byl definitivně schválen nový migrační pakt EU. Ministr Zbyněk Stanjura, jak jsem říkal, že se alibisticky zdržel, Fialova vláda nehlasovala proti, přestože jde o návrhy, které zásadním způsobem poškozují zájmy českého státu a jeho občanů.

Proti celému migračnímu paktu EU se v hlasování postavilo Maďarsko a Polsko, opět, opět se postavily proti, a Slovensko hlasovalo proti jeho nejškodlivějším normám. Tedy proti byly státy V4 kromě České republiky. A já si myslím, že to je opravdu už velký problém, kdy Fialova vládní pětikoalice podráží spolupráci s našimi partnery ve Vé čtyřce, kde přitom máme podle našeho názoru společný zájem. A já bych opravdu, to bych chtěl otevřít, tento bod, to znamená, Situace kolem migračního paktu EU - to nazvěme, Situace kolem migračního paktu EU - jo, takhle bych to nazval -

- kdy já si myslím, že je opravdu to potřeba probrat i z této stránky, proč Fialova vláda hlasuje jako jediná v rozporu s ostatními státy V4 a opět proti zájmům nejenom Vé čtyřky a střední Evropy, jak tady vidíme i na těch třech zbylých vládách, a to v Polsku víme, že vláda se změnila. V Polsku víme, že se vláda změnila na prounijní vládu, na takzvanou prounijní vládu, a přesto Poláci si to vyhodnotili tímto správným způsobem a hlasovali proti. To znamená, tady to nesnese žádný argument Fialovy vládní pětikoalice, že snad, já nevím co, že vy to vítáte, ten migrační pakt, říká Vít Rakušan, ministr vnitra za hnutí STAN Fialovy vlády, nebo že je to v pořádku a pochvalujete si ten migrační pakt. No, tak to prostě není možné, tohleto.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.