Ondráček (KSČM): Pošlete na policejní prezidium Dr. Chocholouška

11.01.2018 4:33

Na policejním prezidiu si buď sedí na uších nebo se už dočista zbláznili. Jak jinak si vysvětlit, že policie bude do svých řad přijímat i uchazeče – nematuranty.

Ondráček (KSČM): Pošlete na policejní prezidium Dr. Chocholouška
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Vzpomínám si zcela jasně, jak v loňském roce, na konci funkčního období předchozí sněmovny, přišlo na jednání výboru pro bezpečnost prakticky celé vedení Policie ČR a seznamovalo přítomné poslance s aktualizovanou Koncepcí rozvoje Policie ČR do konce roku 2020. Tehdy předložili také materiál s názvem Lidské zdroje Policie ČR - informace o personálním stavu, kde bylo pod odstavcem „Otevíráme dveře“ uvedeno: středoškolské vzdělání bez maturity! Cizí státní příslušníci! Způsobilost k výkonu služby. Po jejich okomentování tohoto bodu byla vedena diskuse a prakticky všichni poslanci, a to napříč politickým spektrem, uvedli, že snižovat požadavky na nové uchazeče o policejní službu je nesmysl a že se musí najít jiná opatření a pobídky, aby byl o službu u policie znovu zájem.

Zásadní odpor byl vysloven, aby služební poměr u Policie ČR moli vykonávat cizinci. V této věci byla zmíněna služební přísaha příslušníka, který má hájit zájmy České republiky, a to i s nasazením vlastního života. Způsobilost k výkonu služby, která je trojí, a to fyzická, osobnostní a zdravotní, by se diskutovat dala, ale záleží vždy na konkrétním služebním místě, kde má příslušník sloužit. Určitě bychom se shodli, že jinou fyzickou zdatnost musí mít policista v přímém výkonu a jinou vyšetřovatel závažné hospodářské trestné činnosti či pracovník IT.

K možnosti snížit požadavky na vzdělání bylo konstatováno, že výše uvedené je v protikladu s nastoleným trendem. Před několika lety bylo rozhodnuto, že si strážníci obecních a městských policií museli v průběhu několika let doplnit vzdělání právě o maturitní zkoušku. Těch několik stovek, kteří to ve lhůtě nestihli nebo se jim to nepodařilo, museli pracovní poměr u obecní či městské policie ukončit. Položme si tedy otázku, opravdu chceme, aby byl policista „hloupější“ než strážník? Ono by se dalo konstatovat, že asi ano. Vždyť nástupní plat například policisty v Praze je řádově o 10 tisíc korun nižší než strážníka městské policie. On je ale i o několik tisíc nižší, než nabízí dopravní podnik svým řidičům tramvají či autobusů. Takže za málo peněz málo muziky, resp. málo vzdělání? Není právě toto jedna z věcí, která by se konečně už měla změnit? Jenže vedení policie místo toho, aby hledalo účinná řešení, jak policii stabilizovat, vymýšlí nesmysly a tím pokračuje v destabilizaci policejního sboru, kterou před lety započal bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Ten vytvořil policejní šlechtu a dnešní páni generálové a plukovníci si bohužel více hledí lipových ratolestí na svých klopách a velikosti zlatých hvězd na náramenících uniforem. Skutečné potřeby podřízených policistů, ale i bezpečnost České republiky zůstávají mimo budovu policejního prezidia. Tento návrh je jedním ze stupidních, a proto mám pocit, že by měl začít ordinovat Dr. Chocholoušek.

Navrhnu proto, aby se touto věcí znovu zabýval Výbor pro bezpečnost při poslanecké sněmovně. Snižování požadavků na vzdělání není cesta!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.