Peksa (Piráti): Nestačí tvářit se, že všemocné impérium problémy vyřeší

29.09.2021 8:36 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k narůstajícím problémům Velké Británie po brexitu

Peksa (Piráti): Nestačí tvářit se, že všemocné impérium problémy vyřeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Problém, o kterém se donedávna mluvilo jen ve Velké Británii, se začíná zmiňovat i v českých médiích. V britských obchodech chybí zboží.

O tom, že Brexit naruší fungování hospodářství, se mluvilo už v předreferendové kampani. Příznivci vystoupení to ale bagatelizovali a ani jeho odpůrci si zřejmě nedokázali představit, jak závažný to může být problém.

Zprávy o krachujících zpracovatelích ryb či obchodnících s víny do Česka povětšinou nedoputovaly. S prázdnými regály je to jiné. Ukazuje se, že ti vysmívaní migranti z Polska, Česka, Rumunska a dalších zemí, kteří „nepracují a berou Britům práci“, jsou pro britskou ekonomiku nepostradatelní.

Chybí řidiči, chybí lidé v potravinářském průmyslu, chybí číšníci. Bez nich to nefunguje. Ukazuje se, že nestačí mávat britskou vlajkou a tvářit se, že všemocné (dnes už neexistující) impérium problémy vyřeší.

Británie je relativně velká země a své problémy snad nakonec ustojí, v nejhorším mohou Angličané přijít kvůli vnitřním třenicím o Skotsko a Severní Irsko. Zpozornět bychom ale měli v Česku – možný koaliční partner Andreje Babiše, Tomio Okamura, otevřeně mluví o tom, že chce výměnou za podporu vládě nejen 4 ministerstva, ale i odchod z Evropské unie. Jaké by to mělo následky pro českou ekonomiku, která je menší než britská a mnohem silněji provázaná se svými evropskými sousedy, se snad ani nechce domýšlet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kobza (SPD): Půjde i o jakési perpetuum mobile výroby voličů

17:17 Kobza (SPD): Půjde i o jakési perpetuum mobile výroby voličů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě