Peksa (Piráti): Únos Polska v přímém přenosu

23.09.2021 10:57 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zhoršující se situaci v Polsku

Peksa (Piráti): Únos Polska v přímém přenosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

V podání konzervativní vlády Právo a spravedlnost. V Evropském parlamentu vyzýváme Komisi, aby co nejdříve reagovala na zhoršující se stav svobody tisku a právního státu v Polsku.

Od převzetí moci stranou Právo a spravedlnost (PiS) se Polsko začalo mílovými kroky vzdalovat od principů svobodné demokracie. Evropský parlament také reaguje na momentální dění, kdy polská vláda po vzoru Viktora Orbána v zemi utahuje oprátku nad zbývajícím svobodným tiskem.

Vládnoucí PiS se v zemi od svého nástupu snaží získat absolutní moc nad veškerými sdělovacími prostředky. Ovládá už téměř veškerá veřejnoprávní média a přetvořila je ve svůj stranický nástroj propagandy, za který by se nestyděli ani v KLDR.

Polská vláda teď obrátila svoji pozornost na nezávislá média, jako je například americkou společností Discovery vlastněnou TVN, která působí jako protipól propagandě PiS.

Letos na podzim existuje vážná hrozba, že TVN může kvůli novému zákonu skončit ve vlastnictví polostátní petrochemické společnosti Orlen. Ta už minulý rok získala obrovský mediální dům Polska Press, ve kterém momentálně provádí politické čistky redakcí. Jde o jasný útok proti polské mediální pluralitě a právnímu státu!

Anketa

Jsou čeští Romové utlačováni?

11%
79%
hlasovalo: 49609 lidí

Útoky na média jsou jenom součástí dlouhodobé snahy PiS shromáždit veškerou moc nad Polskem pod jednu stranu. Rezoluce tvrdě odsuzuje několikaletou „reformu polského soudního systému“, kterou PiS využila k ovládnutí všech soudů a většiny institucí. Obzvláště pak vznik Disciplinární komise, sloužící především jako nástroj šikany a pronásledování nezávislých soudců, co straně ještě vzdorují. Ačkoliv polská vláda slíbila jejich zrušení, zatím se tak nestalo – to se musí ihned napravit.

Upozorňujeme také na zvyšující se diskriminaci žen a porušování práv sexuálních menšin, jako když v Polsku vznikaly tzv. „Zóny bez LGBT“. To vše se děje za hlasité podpory jak polské vlády, tak i samotného prezidenta Andrzeje Dudy, který polskou veřejnost proti LGBT osobám aktivně poštvává.

Ačkoliv evropské instituce situaci v Polsku řeší, výsledky zatím bohužel nejsou příliš vidět. Žádáme proto, aby Komise na situaci právního státu v Polsku co nejdříve reagovala a využila všechny možné nástroje, které má k dispozici. Pokud chce Polsko čerpat z evropských fondů a výhod, musí dodržovat principy právního státu a respektovat zákony, ke kterým se při vstupu zavázalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…