Peksa (Piráti): Premiér selhal i v tom, co prohlašuje za svou největší přednost

03.04.2021 21:56

Komentář na facebookovém profilu k výsledku jednání o přerozdělení vakcín

Peksa (Piráti): Premiér selhal i v tom, co prohlašuje za svou největší přednost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Na první pohled běžná ukázka babišovské neschopnosti v zahraniční politice, ale tento článek dobře ilustruje největší problém architektury současné Evropské unie - nefunkční Evropskou radu. Orgán, který je evropský pouze podle názvu, v praxi je složen z politiků národních vlád. Jednání, která by měla směřovat k řešení pandemické krize v Evropě, se jako obvykle zvrhla v "bazar" (slovy jednoho z účastníků).

Upřímně jsem si myslel, že vekslování, bazarová jednání a podobné činnosti by měly být silnou stránkou současného českého premiéra. Bohužel jeho strategie upnout se na rakouského kancléře Kurze a tupě opakovat, co Kurz říká, tentokrát zjevně nepřinesla ovoce. Česká republika přijde o vakcíny, které jinak pro své občany dostat mohla. Premiér tak selhal i v tom, co prohlašuje za svou největší přednost - schopnost chránit zájmy ČR.

Tohle selhání jak potvrzuje Babišovu neschopnost a neúčinnost řešení vše řešit rádoby "silově", tak dlouhodobou nefunkčnost řešení krizí skrze Radu členských států. Rada není evropský orgán, nedokáže přinášet systémová řešení pro celou Evropu. Evropa potřebuje reformu, lepší vymezení pravomocí a nebýt při každém krizovém jednání závislá na bazaru premiérů. Ti se mají společně s ostatními podílet na určení strategie, ale exekutiva takhle fungovat nemůže. Ukazuje se to v mezinárodní politice Unie, ukázalo se to teď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…