Peksa (Piráti): Další analýza dokazuje Babišův střet zájmů, žádám o nový audit

20.03.2021 22:57

Premiér Andrej Babiš dosadil do většiny výkonných i kontrolních pozic Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) své nejbližší spolupracovníky. Fungování instituce přizpůsobil tak, aby nahrávala jeho byznysovým zájmům.

Peksa (Piráti): Další analýza dokazuje Babišův střet zájmů, žádám o nový audit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Vyplývá to z nové analýzy Nadačního fondu proti korupci. Podle ní jsou v souvislosti s fungováním fondu problematické nejenom dotace pro firmy, které defacto Babiš ovládá, ale i veřejné zakázky. Kvůli novým skutečnostem žádá pirátský europoslanec Mikuláš Peksa nový audit.

„SZIF je institucí, která v Česku rozděluje miliardy ze státního rozpočtu a evropské podpory pro zemědělce. Poté, co se Andrej Babiš stal v roce 2014 ministrem financí, problémy na SZIF nabraly na obrátkách. Premiér je jedním z největších tuzemských podnikatelů v zemědělství a bez dotací, které SZIF rozděluje, by měl jeho Agrofert nulové zisky,“ upozorňuje europoslanec Mikuláš Peksa.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

V roce 2018 se Babišovým střetem zájmů začala zabývat Evropská unie a většina úřadů přerušila vyplácení dotací firmám z holdingu do doby, než se o Babišově střetu zájmů rozhodne ve dvou nezávislých auditech.

„SZIF už byl v minulosti auditován a skrz Výbor pro rozpočtovou kontrolu v Evropském parlamentu žádám o přístup k neveřejným závěrům těchto auditů. Vzhledem k rozkrytí nových skutečností žádám také o zahájení nového auditu na SZIF a doufám, že mě Výbor pro rozpočtovou kontrolu podpoří. Také jsem napsal Evropské komisi, co se chystá dělat s tím, že peníze evropských občanů v Česku z velké části rozděluje netransparentní, v podstatě nekontrolovatelná a politicky ovládaná instituce,“ doplňuje Peksa.

Europoslanec Mikuláš Peksa se v europarlamentu zabývá rozpočtovou kontrolou. Na střet zájmů premiéra Andreje Babiše upozorňuje dlouhodobě. Loni v únoru ho kvůli tomu Babiš veřejně nazval vlastizrádcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.