Peksa (Piráti): Ve zlepšování práv LGBTQ+ se nelepšíme. To mě štve

15.07.2022 20:31 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k právům LGBT komunity.

Peksa (Piráti): Ve zlepšování práv LGBTQ+ se nelepšíme. To mě štve
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Nedávno vyšel nový report Rainbow Index pro rok 2022 evropské asociace ILGA-Europe. Cílem je každoročně vyhodnotit situaci a porovnat stav práv LGBTQ+ menšin napříč Evropou.

A jak si v této oblasti vede Česká republika? 

Štve mě, že to takhle musím říct: mizerně. Je až alarmující, že jsme si oproti minulému roku vůbec nepolepšili. Vlastně už několik let je u nás situace pořád stejná – jednoduše stojíme na místě a dál upíráme práva sexuálním a dalším menšinám. I proto bylo Česku letos přiděleno pouhých 26 procentních bodů (ze 100). Na příčce jsme se sice posunuli z loňského 33. místa na 32. příčku z celkových 49 států, určitě to ale není důvod k oslavám. Takto nízké skóre nás totiž přibližuje k zemím, jako jsou Rusko nebo Turecko, zatímco země západní Evropy se nám pomalu ale jistě vzdalují.

Dobrou zprávou naštěstí je, že se v blízké době bude v Poslanecké sněmovně projednávat zákon o stejnopohlavních sňatcích. Pro Česko to je šance potvrdit, kam chceme jako společnost patřit. A já věřím, že si většina z nás přeje, abychom byli společností svobodnou, rozmanitou a otevřenou, zkrátka takovou, která nikoho nediskriminuje a zároveň nabízí všem stejné možnosti. ????

Víc než kdy jindy jsem proto rád, že jako Piráti držíme dlouhodobě kurz a podporujeme práva sexuálních a dalších menšin. Je to to nejmenší, co pro ně můžeme udělat. Prosazení a uzákonění manželství pro všechny nás může na mapě Evropy posunout zase víc na „Západ“. Nepromarněme to!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedlová (Zelení): Chceme nabízet konkrétní poctivá řešení, ne jen laciný populismus

14:21 Nejedlová (Zelení): Chceme nabízet konkrétní poctivá řešení, ne jen laciný populismus

Modernizace evropského hospodářství a infrastruktury, zvyšování kvality života a energetická soběsta…