Peksa (Piráti): Ceny plynu a elektřiny na burze budou šílené. Vyděrač Putin

11.07.2022 17:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k technickému odpojení plynovodu Nord Stream I do 21. července.

Peksa (Piráti): Ceny plynu a elektřiny na burze budou šílené. Vyděrač Putin
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Dnes k nám přestal proudit ruský plyn. Bohužel ne proto, že bychom sami dokázali snížit jeho spotřebu a nahradit ho jinými zdroji energie, jak navrhoval třeba Svaz moderní energetiky už před mnoha týdny. Jsme bez plynu, protože se ruský prezident Vladimir Putin rozhodl nás dál vydírat.

Gazprom zastavil dodávky v Nord Streamu 1 a svaluje to na „plánovanou technickou odstávku“, která má trvat do 21. července. Realita je taková, že nikdo neví, jestli se dodávky plynu poté obnoví.

Tenhle krok povede k jediné věci: ceny plynu a elektřiny na burze budou šílené, bude to obrovský problém pro evropský průmysl a nabalí to na sebe ještě mohutnější zdražování. Jako předsednická země máme nemalý kus odpovědnosti za to, aby Evropa konečně udělala to, o čem se od března pořád jenom mluví:

  1. Rychlé a rozsáhlé energetické úspory v průmyslu. Podle analýzy thinktanku Bruegel snížily pobaltské státy od začátku roku svoji spotřebu plynu o 35 %, Polsko o 20 %, Dánsko se Švédskem o 19 %. V našem regionu je údajně spotřeba o 3 % vyšší. Jak jsme na tom konkrétně my v Česku? Kolik procent fosilního plynu nahradily jiné technologie, kolik jsme od začátku roku zateplili budov, postavili fotovoltaik, solárních střech, tepelných čerpadel?
  2. Diverzifikace dodavatelů. Ekonomicky nejefektivnější by byly společné nákupy plynu, protože bychom mohli využít vyjednávací sílu celého evropského trhu. Proč to už několikátý týden premiéři brzdí? Komise už dávno mohla pomáhat s plněním zásobníků.
  3. To nejdůležitější: solidarita mezi evropskými státy a taky solidarita celospolečenská. Válku jsme si nevybrali, válku proti nám rozpoutal Vladimir Putin. Není spravedlivé, aby její dopady odnesli ti nejslabší a náklady zaplatila střední třída.

Čeští ministři potřebují přesvědčit své kolegy, že není čas na žádné národní soukromničení. Je potřeba se vzájemně podržet a je potřeba společný plán, jak se o zásoby plynu podělíme. Známe limity terminálů LNG, kapacitu plynovodů i jednotlivých zásobníků. Víme například, že pro Česko bude zásadní dovoz z Německa a stav kapacity zásobníků v Rakousku. Proč ještě není venku nějaký oficiální technický a kapacitní návrh, kdo bude komu a jak plyn posílat?

Doma v Česku bychom měli mít nějaké varianty úsporného tarifu, které by počítaly s tím, že ceny energií ještě porostou. Případně, kolik to bude stát a kdo všechno se na to musí složit. Pirátské návrhy v tomhle ohledu jsou jasné, pojďme nejdřív použít bezpracné zisky energetických firem, maximálně zapojme evropské dotace a pomozme co nejvíc lidem k tomu, aby na fosilním plynu z Ruska nezáležela jejich životní úroveň.

Znovu: je to několik týdnů na stole a nic z toho ještě není dotažené.

Teď potřebujeme jasné a rychlé kroky, ne ideologické povídání o tom, jestli náhodou odklon od plynu není „moc zelený“.

Dekarbonizace naše cesta ke stabilizaci ekonomiky a nezávislosti na autoritářském Rusku, jen se potřebujeme přestat bát „zelených řešení“ a konečně dělat konkrétní opatření, stejně jako všechny státy okolo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy