Piráti: Úřad, kontrolující hospodaření stran, musí začít fungovat

12.10.2022 5:34 | Tisková zpráva

Levnější a dostupnější energie, podpora rodičů a zdravotně znevýhodněných patří mezi body představené Piráty, které bude Sněmovna na své aktuální schůzi projednávat pro zlepšení ekonomické situace občanů.

Piráti: Úřad, kontrolující hospodaření stran, musí začít fungovat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Vedle toho Piráti připomněli témata spojená s modernějším fungováním státu. Patří mezi ně posílení nezávislosti médií, lepší dohled nad financováním politických stran, modernizace autorského práva pro 21. století i usnadnění života občanů zavedením digitalizace. Piráti se budou v tomto týdnu zasazovat o projednání těchto bodů na plénu Poslanecké sněmovny a schválení návrhů upravujících zmíněné oblasti.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová představila vládní návrh řady změn, které zlepší podporu cílenou na zdravotně znevýhodněné: „Přicházíme s další pomocí, která reaguje na rostoucí inflaci a s tím související cenou energií. Jednou ze skupin, které jsou růstem cen nejvíce ohrožené, jsou právě zdravotně postižení. Balíček podpory zdravotně znevýhodněných se týká příspěvku na mobilitu a například zvláštních pomůcek. Nově zavádíme také možnost pro otce využít otcovské dovolené v případě úmrtí miminka. Cílem je pomoci oběma rodičům vyrovnat se s nenadálou situací. Stejně tak je v návrhu pohřebné pro nenarozené děti. Možnost důstojného rozloučení je nesmírně důležitá. Dalším tématem, které je pro děti a jejich uzdravování důležité, je, aby u nich byl v případě nemoci nebo úrazu rodič přítomen například v nemocnici. To, že děti patří k rodičům, a v nemoci zejména, má být i předmětem metodiky připravované na Ministerstvu zdravotnictví.”

Jakub Michálek, předseda Poslaneckého klubu následně popsal tři návrhy, které budou Piráti v tomto týdnu prosazovat. Prvním z nich je skutečná digitalizace státu: „Digitalizace je vlajkovou lodí Pirátské strany. Chceme, abychom si mohli zařídit veškeré administrativní věci přes telefon, nejen na úřadech. Bohužel zkušenosti z řady oblastí ukazují, že jednotlivá ministerstva mají malou podporu z centrální úrovně a veškerou agendu si zařizují po svém. Proto prosazujeme zřízení Digitalizační a informační agentury, která bude zavádění digitalizačních standardů řešit koncepčně. Nechceme, aby jednotlivé resorty objevovaly kolo a stavěly si jen na svém písečku. Přál bych si, aby tento projekt získal podporu i opozice, protože kolegové z ANO se k centrální koordinaci digitalizace kdysi hlásili a tento bod byl součástí jejich programu.”

Na dalším představeném návrhu rovněž existuje koaliční shoda. Jedná se o posílení nezávislosti České televize a Českého rozhlasu. „Před volbami jsme slíbili voličům, že změníme systém, který umožňuje vítězné straně ovládnou veřejnoprávní média. Proto rozdělíme pravomoc jmenování členy mediálních rad oběma komorami Parlamentu, tedy nově i Senátem. Vedle toho dojde ke zrušení možnosti odvolávat radu jako celek Sněmovnou, aby nedocházelo k účelovému nahrazování členů rad novou politickou reprezentací,” informoval Michálek.

Tento týden se má projednat i zlepšení kontroly politických stran. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí se dočká zpřesnění kompetencí mezi ředitelem a členy kolegia. Piráti také navrhli ministerstvu vnitra, aby kontrola financí politických stran byla možná i v období mimo volební kampaň, byl registr smluv pro politické strany a označeny billboardy. „Politické strany na sebe při tvorbě zákona zapomněly. Povinnosti nařídily všem možným institucím, ale samy příkladem nešly,” dodal Michálek.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Hlasovat se bude také o zlepšeních v povolování a provozování obnovitelných zdrojů, které připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. „Chceme levnější a dostupnější energie pro domácnosti i firmy. Abychom nebyli závislí na rozmarech nějakého diktátora, jestli budeme topit či svítit. A také chceme chránit přírodu a snižovat závislost na fosilních palivech. V tom hrají klíčovou roli obnovitelné zdroje, například soláry. Právě proto Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Ivana Bartoše připravilo zcela zásadní zjednodušení povolování a provozování všech obnovitelných zdrojů energie včetně instalace solárních panelů. Jedná se o první krok na cestě za podporou komunitní energetiky. Reagujeme tak na přání řady občanů, firem i obcí a měst,” představila návrh poslankyně Klára Kocmanová.

Modernizace autorského zákona do reality 21. století a respektování umělecké svobody je jeden z hlavních cílů Pirátů od jejich vzniku. „Zajistit ochranu a licencování autorských práv na internetu, stejně jako spravedlivou odměnu pro autory. To je cíl, který jsme si jako Piráti dlouhodobě vytyčili a ke kterému se i vláda zavázala zavedením evropské směrnice o autorském právu. Našimi pozměňovacími návrhy rušíme nadbytečné povinnosti a chráníme uživatele internetu před sledováním a před preventivním blokováním obsahu. Současně klademe důraz na smluvní svobodu a zastali jsme se menších, nezávislých médií, která nebudou muset pod střechu jednoho “povinného” kolektivního správce, který by rozhodoval o distribuci poplatků za sdílení mezi všechna média, ale budou si moci svobodně vybrat, zda budou chtít do kolektivní správy vstoupit dobrovolně,” okomentovala Kocmanová.

Představila i další návrhy, kterými se ruší absurdní povinnosti jako hlásit produkci vlastní hudby OSA nebo produkci skladeb, kde vypršela ochranná lhůta. „Také se zastáváme podnikatelů s malým provozem, jako jsou např. železářství. Ti díky našemu návrhu ušetří za zbytečné poplatky, které teď musí platit, když má prodavač v práci sám pro sebe puštěné rádio. Díky těmto návrhům dostaneme autorské právo blíž realitě a zrušíme ty poplatky OSE, které nedávají smysl,” uzavřela Kocmanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ať opustí funkce všichni, kteří neumí respektovat jiný názor

9:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ať opustí funkce všichni, kteří neumí respektovat jiný názor

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica.