Piráti: Vládní kompenzace pro podnikatele jsou nedostatečné

13.03.2021 14:58

Piráti chtějí mimořádnou schůzi Sněmovny, kde navrhnou férovou a adekvátní podporu.

Piráti: Vládní kompenzace pro podnikatele jsou nedostatečné
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Kabinet toto pondělí schválil dva nové programy pro podnikatele postižené koronakrizí, včetně těch, kteří nemohou kvůli vládním zákazům dlouhé měsíce podnikat. Nová podpora na leden a únor však bude nižší než v předcházejícím období.

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12417 lidí

Kvůli přísným kritériím na ni navíc mnoho podnikatelů vůbec nedosáhne. Proto Piráti vyjednávají podporu pro uspořádání mimořádné schůze Sněmovny, kde budou po vládě požadovat zásadní úpravy parametrů schválených programů.

„Situace mnoha firem či živnostníků je po roce pandemie i vládních restrikcí skutečně kritická. Stát je musí efektivně a adekvátně podpořit. O to spíš, že jsou kompenzační programy hrazené z peněz daňových poplatníků, tedy právě i podnikatelů. Peněz na kompenzace má vláda dost. V rámci rozpočtu, který schválila koalice ANO, ČSSD a KSČM, je dostatečná vata v řádech desítek miliard korun. Proto nedává smysl, aby vláda na úkor předvolebních dárečků začala nyní podporu snižovat,“ uvedl pirátský poslanec Martin Jiránek s tím, že budou Piráti na základě analýzy po vládě bezodkladně požadovat změny parametrů podpory.

„V programu Covid – 500 by měla vláda navýšit podporu ideálně na stejnou úroveň jako u kompenzačního bonusu. Tedy na 1000 korun za jednoho zaměstnance a pracovní den místo současných 500 korun. Navýšení by se mělo týkat tzv. malých podniků s počtem maximálně do padesáti zaměstnanců. Nynější podpora 500 korun při současném zrušení programu Covid Nájemné totiž zásadně sníží podnikatelům kompenzace jejich ztrát. V nejtěžším období epidemie není přeci možné začít podporu krátit,“ vysvětlil Jiránek.

Senátor za Piráty Lukáš Wagenknecht doplnil, že jsou třeba změny i v programu Covid – Náklady: „Vláda musí navýšit procento kompenzací fixních nákladů, resp. ztráty podnikatelů na 70 procent. V případě těch nejmenších mikropodniků do 10 zaměstnanců pak na 90 procent ztrát. I takto navržené kompenzace nikdy podnikatelům nepokryjí jejich veškeré náklady, nicméně alespoň se zmírní jejich ztráta v limitech, které jsou schválené ze strany Evropské komise.“

Podle něj je u obou programů nutné i přehodnotit kritérium pro vstup ze současných 50 % propadu tržeb na 40 procent. „Takto vysoký limit, který schválila vláda, by vyřadil velké procento podnikatelů zejména z oblasti gastro, kteří se snaží i nadále bojovat se zákazem vstupu zákazníků na provozovny prostřednictvím výdajového okénka. Jedině tímto postupem se alespoň trochu narovná současný stav, kdy podnikatelé z oblasti maloobchodu a služeb musí být bez věcného odůvodnění uzavření. Přitom továrny, kde dochází vedle rodiny největšímu procentu nákazy, stále fungují bez omezení jejich provozu,“ popsal senátor.

„Cílem nás všech je zdraví obyvatel, nicméně pokud vláda neposkytne dostatečné kompenzace, zapříčiní likvidaci několika sektorů podnikání v ČR. Druhým negativním dopadem navrženého snížení výše kompenzací bude zvýšený tlak na obcházení vládních omezení ze strany podnikatelů, kteří nemají kompenzace a kvůli restrikcím krachují. Výsledkem tak bude zvyšování rizika nákazy obyvatel. Ani jedno si v této nelehké situaci nemůžeme dovolit,“ uzavřel Wagenknecht.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice