Piráti vyzývají českou vládu, aby podpořila dočasné pozastavení patentů k výrobě vakcín

04.03.2021 10:01

Česká a Evropská pirátská strana vyzvala českou vládu k podpoření iniciativy o dočasném pozastavení patentů na léčiva a vakcíny proti covidu-19.

Piráti vyzývají českou vládu, aby podpořila dočasné pozastavení patentů k výrobě vakcín
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Patentování zbytečně omezuje produkci vakcíny, kterou v současnosti mohou vyrábět pouze firmy, které ji vyvinuly, a několik jimi vybraných partnerů. To očkování zásadně zdražuje a zpomaluje. Minulý týden podobnou výzvu Evropské radě zaslalo 114 europoslanců včetně Mikuláše Peksy a Marcela Kolaji.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

„Mutace koronaviru dokazují, že nikdo nebude úplně v bezpečí, dokud nebude proočkována většina světové populace. Dokud taková situace nenastane, budou dlouhodbě ohroženy i státy, kde očkování zafunguje. Tzv. duševní vlastnictví by nemělo klást dodatečné překážky v produkci a distribuci vakcín,“ vysvětluje europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa.

Uvolnění patentů na vakcíny proti covidu-19 sice podle Pirátů nepomůže navýšit produkci v krátkodobém horizontu, může však být velmi užitečné v horizontu dlouhodobějším, zejména pokud bude v budoucnu nutné přeočkovávání. „Vyzýváme tedy českou vládu, aby podpořila dočasnou výjimku z patentů, o niž již v říjnu 2020 žádali zástupci Jihoafrické republiky a Indie. To ale hlasy mnoha členů Světové zdravotnické organizace (WTO) neprošlo – například kvůli Austrálii, Brazílii, Kanadě, Japonsku, Norsku, Švýcarsku, Velké Británii, ale také EU a USA,” říká předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Podle Pirátů musí Evropa souběžně pracovat na navýšení výrobní kapacity vakcín. S tím je třeba otevřít otázku financování výzkumu, které bude na jednu stranu firmy nadále motivovat do potřebných investic, avšak nepovede k předražování léčiv a omezování jejich produkce. „Je na čase změnit naše chápání patentové ochrany, zejména pokud je překážkou k záchraně dalších nemocných. Státy by například firmám mohly kompenzovat výdaje za výzkum a doplatit je bonusem za podstoupený risk z utopených nákladů, případně by firmám mohly nahrazovat zisky ušlé z uvolnění patentu,“ dodává místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.