Piráti vzali v době covidové nejen seniory na online palubu a vyrazili společně na cesty

28.05.2021 15:18

Během posledních covidových vln došlo k ještě větší izolaci lidí a u seniorů to platilo dvojnásob.

Piráti vzali v době covidové nejen seniory na online palubu a vyrazili společně na cesty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Z televize i rádia se na nás valily samé špatné zprávy, uzavřeli nás v obcích a představy o tom, že v brzké době budeme volně cestovat byly skoro zakázané. Někdo propadal depresím, ale plzeňští Piráti se rozhodli aktivně zapojit do celorepublikového projektu Senioři na palubě.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14841 lidí

Odstartoval tak projekt, který cestovatelům a zajímavým lidem nejen z Pirátské posádky dal prostor sdílet s ostatními své dřívější zážitky skrze online přednášku a umožnil všem, kteří se chtěli vydat na daleké cesty nebo za poznáním, připojit se a alespoň virtuálně zažít dobrodružství z pohodlí svých domovů. Celkem jsme během letošního jara zvládli uspořádat 9 přednášek a před sebou máme poslední z jarní části, ve které se 2. června vypravíme s ošetřovatelkou Monikou Novákovou za plzeňskými šimpanzi. Bude to dárek pro naše nejmladší k Mezinárodnímu dni dětí.

Za dobrodružstvím jsme vyráželi téměř každou středu od 19:30 a vždy se připojovalo několik desítek sledujících, kteří nejen poslouchali, ale také s přednášejícími diskutovali. Naše vysílání ze západu Čech zahájil 3. března Jirka Pek, který nám přiblížil jeho cestování po Mexiku, vše, co ho zaujalo nám představil a podělil se s námi i o krásné fotky. S druhým průvodcem jsme cestovali severní Indií, byl jím Filip Sequens. Připojených 45  sledujících, nejen jednotlivců, ale i rodin, nás utvrdilo v tom, že zájem je a děláme dobrou věc. S Karlem Makoněm jsme pak společně oslavili 28 let od vzniku Záchranné stanice živočichů v Plzni a počet připojených opět stoupnul. Radost neskrýval ani sám přednášející Karel Makoň, těšilo ho, že se mohl podělit o své celoživotní zážitky.

Postupně jsme navštívili vzdálené země jako Kubu, Srí Lanku, Filipíny i Bali a během online přednášek byla vidět i slyšet láska vypravěčů k cestování a místům, která nám představovali. Doslova kouzelná pak byla přednáška s prezentací historických fotek z Plzně. Vyprávění příhod ze staré Plzně od paní Kořenkové se linulo a sledující jej hltali plnými doušky a obdivovali paměť této dámy. Prozatím poslední díl našeho cyklu online přednášek obohatil povídáním o svém putování tulák, poutník, historik, ale i učitel Petr Daubner. Ten nás zavedl pěší poutí až do španělského poutního místa Santiaga di Compostela. Ale ani to nestačilo, šli jsme s ním dál přes celé Portugalsko do Říma a Vatikánu a zpět do Čech. V diskusi pak padaly dětské hlášky typu: "Kdyby nepromítal fotky, tak tomu snad ani neuvěřím!” Pohodové vyprávění poutníka, který ušel přes 10 000 kilometrů za 10 měsíců doslova strhlo nejen dospělé, ale i děti.

K jeho vyprávění jsme mimo jiné přizvali i seniorku paní Ulrychovou, která cestu do Santiaga také před lety podnikla. Vydala se na ni ve svých 65 letech z pečovatelského domu pro seniory v Kladrubech. Při snaze zprostředkovat jí vyprávění poutníka Petra, jsme ale narazili na problém s technikou a připojením. To nás moc mrzelo, ale nebyli by to Piráti, kdyby se nesnažili pomoci. Po naší výzvě jsme do týdne měli připravený počítač k darování. Pro nás ve městech je samozřejmostí, že je připojení k internetu na každém rohu, ale pozastavili jsme se nad tím, že toto není samozřejmostí v zařízeních pro seniory. Obrátili jsme se proto na vedení obce a společně hledáme řešení. Je potřeba vzít v potaz, že v domovech pro seniory jsou stále mladší lidé a jejich možnosti jsou bohužel stále po stránce moderních technologií omezené. To chtějí Piráti systémově řešit.

Vraťme se ale zpět k našim online přednáškám. Pokud vás mé povídání o projektu Senioři na palubě zaujalo a chcete vidět některou z přednášek, můžete je nalézt na tomto odkazu: https://cs.padlet.com/info13816/ws73iglkx4v3tl. Jsou k vidění bezplatně, stejně tak všichni přednášející vystoupili bez nároku na honorář, za což jim na tomto místě z celého srdce děkuji!

Po prázdninách  budeme v online přednáškách pokračovat podzimní sérií. Již nyní sbíráme témata a zajišťujeme přednášející. Za sebe mohu říci, že se opět máte na co těšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Snaha přepisovat historii se objevuje v každé době, bez ohledu na režim

19:05 Čunek (KDU-ČSL): Snaha přepisovat historii se objevuje v každé době, bez ohledu na režim

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oslavám osvobození Rudou armádou a překrucování his…