Pražák (ANO): Navrhujeme, aby maturita mohla být z jakéhokoli oboru

13.07.2022 19:47

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny 13. července 2022 k zákonu o ekologickém zemědělství

Pražák (ANO): Navrhujeme, aby maturita mohla být z jakéhokoli oboru
Foto: ANO
Popisek: David Pražák

Dobré dopoledne, paní předsedající, paní ministryně, pane ministře, dámy a pánové.

Dovolil bych si jenom v pár bodech nastínit ještě některé věci, které v tom zákoně jsou. A jsem rád, že se tento zákon dostal do finále, dá se říct. Myslím si, že to je jeden ze zákonů příklad toho, že se to dá nejenom implementace, ale i praxe zapracovat do novely zákona. A víceméně tam bude, doufám, že bude, tak jak byla na výboru, shoda napříč politickým spektrem.

Jak už říkal pan ministr, je dobře, že se některé věci zpřesňují, i ty terminologie, protože například osvědčení už dávno nikdo nepoužívá v ekologickém zemědělství, celou dobu se používá certifikát, ale prostě bohužel v tom zákoně to bylo takto dáno. To samé je u definice: termín podnikatel se nahrazuje termínem zemědělec, protože kdo jiný by měl být odlišen od produkce nebo od osob, které opravdu na té půdě hospodaří a dělají, než zemědělec od podnikatele a skutečně hospodaří na těch ekofarmách, a ne jako ostatní osoby, které jsou výrobci, obchodníci a tak dále.

Zároveň jak říkal pan ministr, dochází i k prodloužení platnosti certifikátu z 15 měsíců na 26 měsíců. Ono to nejen, že to bylo problematické a dělalo to takové nekomfortní situace pro zemědělce, protože ta kontrola tam byla vlastně každý víceméně rok, ale vzhledem k tomu, že se potýkají - ještě se k tomu potom dostanu u svého pozměňovacího návrhu - potýkají s nedostatkem kontrolorů certifikované společnosti, tak tímto se to vlastně administrativně trošku zlehčí a zlepší a bude tam 26 měsíců.

Zároveň tam do toho vstupuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, na kterou se převádějí některé pravomoce a například balené biopotraviny, které jsou po kontrole označeny biozebrou, takzvanou biozebrou - asi všichni víme, co to je - tak povinnost označování produktů je stanovena pouze pro balené potraviny, které jsou certifikované na území České republiky, neurčené pro zahraniční trh, a u ostatních produktů je toto označování dobrovolné. Cílem této úpravy je, aby produkty, které budou označeny biozebrou, prošly naším kontrolním systémem, což by mělo vést k tomu, že toto označení zaručí (nesrozumitelné) a v konečném důsledku posílení důvěry spotřebitelů k takto označeným produktům. To si myslím také, že je dobře.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Dostal bych se ke svému pozměňovacímu návrhu, který není jenom můj, ale byl vykomunikován napříč politickým spektrem, takže bych si dovolil požádat o podporu pozměňovacího návrhu skupiny poslanců Pražáka, Turečka, Kotta, Krutákové, Vlčka, Dubského a dalších. A je to jednoduchý pozměňovací návrh, ale bylo tam malinko s legislativou ještě upřesnění, to znamená, že bych požádal potom paní zpravodajku, jestli bychom potom hlasovali o legislativně technické úpravě, protože tam je potřeba poznámka pod čarou se zrušit (?) včetně odkazů na tuto poznámku a současně se v uvozovací větě v bodu 54 slova včetně poznámky pod čarou zrušují. Tato poznámka pod čarou se týká pouze středoškolského vzdělání. Je to opravdu jenom technikálie. A při proceduře by se asi mělo nejdřív hlasovat o legislativně technické úpravě.

Pozměňovací návrh, který jsme podali, se týká toho, jak už jsem říkal, že je velký problém u společností, které provádějí pro Ministerstvo zemědělství certifikaci a kontroly, aby měly dostatek pracovníků. Při výběrových řízeních se jim sice hlásili lidé, kteří byli z praxe, několikaleté praxe, zároveň třeba zemědělsky podnikali a tak dále, ale nemohli se přihlásit, protože neměli maturitu v daném oboru, který byl v tom původním zákoně navržen. Proto my jsme to pozměňovacím návrhem zrušili a nechali jsme tam jenom, že maturita může být z jakéhokoli oboru, ale musí mít praxi v zemědělství, potravinářství, veterinářství, veterinární prevence a ještě jsme tam dávali myslím lesnictví, abychom to měli správně napsáno. Byl bych rád, abychom toto tam zakomponovali. A zároveň osoba provádějí kontrolu žadatele výrobce biopotravin nebo osoby, která uvádí biopotraviny na bioprodukty, musí mít alespoň maturitní zkoušku a nejméně pět let odborné praxe v oboru zemědělství, lesnictví, nebo potravinářství a potravinářské chemie, nebo vysokoškolského vzdělání příslušného směru a nejméně jeden rok odborné praxe.

Toto bych chtěl, abychom to potom ještě tam navrhli, schválili. A zároveň bych chtěl poděkovat, pokud dojde k podpoře, a věřím, že dojde, protože došlo na zemědělském výboru k tomu, že se to schválilo vlastně jednohlasně.

A ještě jednou upozorňuji na legislativně technickou úpravu, kterou vlastně tímto asi jakoby načítám.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…